google analytics

Tuesday, October 8, 2019

Ранкові інсайти

Після блогу екс-архітектора Львова Чаплінського мене накрив ранковий інсайт
Капремонт капремонтом, але якщо за дахом щодня дивитись, він або не дійде до аварійного стану, або дійде, але за незрівнянно довший період. Наче очевидна річ, але більшість наших людей це категорично нездатна зрозуміти.
В результаті все відбувається наступним чином. Роками ніхто нічого не робить, всі проходять повз іржаві труби і дахи, а потім, коли труба рване або дах протече в квартири, героїчно ліквідовують наслідки аварії, оперативно підключивши всі служби. І ще цим пишаються!
Замість того люди могли б помалювати і теплоізолювати трубу, і раз на два роки підмальовувати іржавілі ділянки даху антикорозійною фарбою, і тоді життя стало б куди як передбачуванішим! Ан нєт, так ніхто не робить
А тепер інсайт. А що в нас на макрорівні? Кожен видів! Люди обирають собі царя-батюшку (Пе, Зе, чи Ку - в даному випадку різниці абослютно ніякої немає), і сидять-чекають 10 років, не займаючись своїм домом в широкому сенсі цього слова. А потім, коли всьому настає повний пі%дєц, всі збігаються оперативно і героїчно ліквідовувати наслідки прориву методом Майдану і масових страждань. За 10 років все повторюється.
Хоча насправді, якби більше людей думали про те, що їх оточує, щодня, героїчні зусилля можливо і не знадобилися б.
Ця аналогія розповсюджується і на здоров'я людини - можна щодня пити, курити, не чистити зуби, жерти джанк-фуд, і не реагувати на те, що болить зуб, а через п'ять років прийти до стоматолога з повним ротом карієсу, і героїчно намагатись вирішити ситуацію.

https://www.youtube.com/watch?v=fruwWbnjy5g

No comments: