google analytics

Wednesday, August 13, 2014

Ензим. Очима очевидця.

    Візит на Ензим відбувся з ініціативи Сашка О., який просто так подзвонив по телефону на їх сайті, і просто так домовився про зустріч з ензимівцями. Вони витратили на нас три години. Всі люди, з якими ми спілкувались, були дуже грамотні і ввічливі, і до візиту вони готувались ретельно. В одного з них навіть була роздруківка відповіді мені з міськради, яку я викладав на свій блог і ФБ (звідки він її взяв??). Йдучи туди, я не сумнівався, що в ситуації винен Ензим, а вийшовши - маю в цьому великі сумніви. Чому так?

  1. Стоки Ензиму не виходять назовні ніде - вони йдуть в закритій трубі аж до очисних споруд м. Львова. До труби врізок нема, за виключенням під"єднання вул. Богданівської, але там нещодавно все реконструйоване містом, і сморід з люків виходити не повинен.
  2. Ензим суттєво не збільшував потужності останні роки. Очисні зараз працюють в штатному режимі.
  3.  Ми облазили всі очисні споруди заводу. Штинь є, але навіть над самим резервуаром зі стоками він менший, ніж в місті. А після того стоки ще раз проходять очистку.
  4. Ензим не скидає відходи вночі. За згодою з водоканалом він має чіткий графік скиду стоків. І це - починаючи з 6-ї ранку.

    Ферокс

Щодо факту, який стосувався застосування препарату Ферокс. Ензим визнає той факт, що застосування препарату знижує вміст сірководню в каналізації. І те, що на підприємстві проводився експеримент, і протягом тих двох тижнів місто не штиняло. Але в свою причетність до того штиню вони не вірять. З двох наведених вище причин. Крім того, з їх слів препарат продовжували дозувати аж до минулої неділі, вже не в рамках експерименту. А місто - смерділо. Є підозра, що раз два тижні експерименту місто не смерділо, то хтось має вплив на сморід, а значить, знає причини. На користь цієї версії говорить і той факт, що під час Євро 2012 сморід ніби-то зменшився.

Можливі причини, якщо не Ензим

Перша можлива причина штиню, яку ми спробуємо перевірити - зміни, що останнім часом відбулись в графіках роботи водоканалу. Наприклад, зміни в графіках відкачки стоків з т.з. КНС, розкиданих по місту. Якщо відкачувати лайно з резервуарів рідше, ніж потрібно, з"явиться запах. Це і логічно. Зміна графіку може бути пов"язана з фінансовими проблемами водоканалу і економією ним електроенергії.

Друга можлива причина - економія води абонентами, які лиють менше води в каналізацію через те, що вода - дорога, і у всіх лічильники. Для каналізації  чим більше води - тим краще. Для мене версія сумнівна, оскільки в дощові періоди, коли води досить, штинь триває.

Третя версія - порушена каналізаційна система при ремонті, наприклад, Городоцької. Кажуть, ремонтували стічні системи не завжди якісно. Ця версія приваблива тим, що час ремонту Городоцької і інших важливих доріг - 2011 рік - рік початку апокаліпсису.

Остання версія - стоки підприємств міста. Наприклад, Ензима, Жиркомбіната, та Пивоварні. Спробуємо відвідати і їх.

Висновки:

Штиняти буде далі. Боротися будемо далі. Наступний крок - з"ясування стосунків з Водоканалом.

No comments: