google analytics

Monday, September 30, 2013

/dev/null

Вступ

       У всіх людей бложики як бложики - пізанські вежі, риби Єгипта, бухло, креветки, сири, і інші мегапозитивні штуки. А от в мене блог сумний - про довбойобів. Я помітив це кілька постів тому, коли в реалізованому і планах все більше місця стала займати взаємодія з владою і суміжні теми. Цей пост не буде виключенням -  в ньому викладається типова історія пробивання якогось питання через владні структури. Питання, на якому ніхто не може заробити чи попіаритись, і яке дуже легко вирішується при бажанні і належному за Законом виконанні своїх обов"язків виконавчою гілкою влади. Читайте і робіть висновки. Підкреслюю - це типовий workflow, з яким я стикався не один раз...

 

Дія перша. Фонтан.

       В деяких будинках є так звані колодязі, куди стікається каналізація з різних внутрішньобудинкових труб, щоб далі об"єднавшись в один смердючий потік, відправитись по магістральній трубі прямісінько в Полтву. На шляху лайна стоять перепони - люки і труби, які часом теж схильні ламатись, і регулярно це роблять. А колодязі - забиваються, і тоді кругообіг гівна в природі порушується, і воно від нестачі місця в ореолі обітанія починає проростати у квартирах і підвалах мешканців. Що є зле, і мешканці цього справедливо не люблять. В один прекрасний момент хтось з них (як правило це мешканець знизу, що недавно зробив ремонт), перекриває воду в будинок і дзвонить на гарячу лінію міста. Памагітє! Гівно затопило мою хату аж по крокви, і скоро з труби полізе замість диму! Забуваючи при цьому, що все йшло до цього роками, і здіймати гвавт ніхто особливо не поспішав, хоча зрозуміло було, що довго так тривати не може. Але це вже інша історія, а зараз мешканець дзвонить на 1580, і бюрократично-трахатєльна машина гарячої лінії приганяє в будинок просто на світле свято Великодня ЖЕК, РДА, та аварійну машину ЛьвівВодоканалу.

Частина друга. Великдень.

      Стандартна в нас процедура. Поки один роботяга по коліно в гамні прочищає систему, п"ятеро нероб ходять довкола з айфонами, розпитуючи як то могло так статись. Вони не в курсі, що мають регулярно обходити володіння і знати про такі речі першими, і ще до того, як почались проблеми. 
"Малина Іванівна, все це одразу після свят зробити! Колодязь закрити і ізолювати!" - говорив мужик з айфоном, який виявився заступником РДА нашого району. "Зробимо. Питань нема." - знайомо кивала головою нач. ЛКП, яка для мене давно знаходиться за межею добра і зла через свою патологічну брехливість і слизькість.
     Після титанічних зусиль какашки таки розвернули в правильному руслі, а мешканці, трохи помітингувавши і поматюкавши ЖЕК, пішли робити холодець.

Частина третя. Прошу-перепрошую.

   "Малина Іванівна, що там з нашою каналізацією? Є якісь новини?" - спитав я, стоячи на порозі офісу ЖЕКу на початку червня - через півтора місяця після описаних подій.

- Якою каналізацією? Ви хто?
- Ну як же? ..., мешканець, пам"ятаєте Великдень?
- Великдень? 
- Ну так. Ви ж обіцяли?
- Обіцяла? Кому?

Розповів все з початку.

- Ми подивимось. З понеділка буде інженер - він за це відповідає.
- Добре. Зробіть будь ласка поки літо, це важливо.
- Добре.

В середині червня я знову зайшов в офіс.

- Малина Іванівна, як там наша каналізація?
- Яка каналізація?
- Ну як же - інженер мав глянути.
- Ааа, ну то до нього і йдіть, осьо він сидить.

Інженер, само собою, нічого про каналізацію не знав, але обіцяв на тижні зайти і "зробити огляд"... Після того тижні три він то не брав слухавку, то обіцяв і не приходив, але за 2.5 місяці, я отримав маленьку перемогу - витягнув-таки інженера на огляд місця подій, які він "запам"ятав", і обіцяв усунути. Потому інженер зник.

Частина четверта. Важка артилерія.

      Перед відпусткою, стомившись бумцятись з ЛКП, я написав листа на голову РДА, та поїхав у відпустку, потираючи руки - от приїду, а все вже зроблено. Повернувшись, і вичекавши ще два тижні, я зрозумів, що мій лист черговий раз пішов в /dev/null, і без жодної надії написав на ФБ мера Львова наступний лист:
Добрий день.
Звертаюсь до Вас як мешканець будинку ... у м. Львові. Оскільки звернення в ЖЕК (4 рази, починаючи з травня) і РДА (2 тижні тому) результатів не дали, і ця проблема систематична, прошу Вашого втручання для вирішення трьох конкретних проблем в нашому будинку:
список проблем
І за тиждень сталося диво! Надійшла відповідь від мера:
Cпілкувався щойно з в.о. керівника району паном Z. Доручив розібратись в ситуації, зв'язатись з Вами та вивчити міру відповідальності начальника ЖЕКу. Прошу тримати мене в курсі.
   "Круто! Сам Мер втрутився, тепер-то все моментально поправлять!" - подумав я, і незабаром в моєму телефоні пролунав голос пана Z: "Євген Михайлович, Ви щось там писали на сторінці в Фейсбуці. Що у Вас сталось?". Пояснивши в десятий раз що в мене сталось, я за кілька годин почув, що нам потрібно зустрітись - "потрібно все оглянути на місці". У призначений день і годину, представник РДА з начальником ЖЕКу і мною почали огляд проблемних ділянок. Виглядало це близько до тексту так:
- Ринву треба почистити. Вода ллється на будинок.
- Тут, Євгене Михайловичу, вишка не заїде. Бачте оно - тролейбусні розтяжки і дерева.
- Ну раніше ж заїжджала якось. А як же дахи обслуговувати? Може хай залізуть без вишки...
- Та можна було б, але у вас тут дах крутий...
- Ну може з якої страхівкою? Хтось же має це робити.
- Але ж техніка безпеки... Ну, ми щось подумаємо. Давайте далі.



- От, дивіться, тут каналізація тече просто під стіну. Скільки просимо - ніякої реакції.
- Це ж відстійник.
- Ну то й що? Він має бути відкритий і неізольований від стіни будинку?
- Ні.
- Ну то зробіть.
- Малина Іванівна, ну тут я питань не бачу. Ми ж це вже бачили. Зробіть!
- Вже пишу, пишу. Все зробимо!
- Що далі?


- Та отут аварійка сказала, що труба з будинку в колектор ймовірно зламана.
- Ооо, то по всьому Львові так, тут ніц не зробиш. То дорого і трудно.
- Звідки Ви знаєте, Ви ж навіть не глянули де це, люк не відкрили?!
- Та я це все знаю. Тут треба капітальні роботи!
- Які роботи, якщо ніхто навіть не глянув?? Хай спєци глянуть, оцінять обсяг і вартість, тоді і будемо думати.
- Ну, добре - ми викличемо, ми перевіримо, ми порахуємо. Все?


- А як я дізнаюсь про результати?
- Ну ми ж маємо Ваш телефон!
- Супер. Дякую.



Якщо уважно почитати, то патерн скрізь один - забити баки і "з'їхати по гнилі", аби нічого не робити. Коли ж відчуєш, що перед тобою не лох, і таке не пройде, сказати - "зробимо". Без дат, підписів, документів. Цілий ж бо начальник РДА перед тобою, та ще й при свідках! Ці очі не можуть брехати!

 Епілог
    Минув місяць. Дві вишки з "Вашого Магазину", оглянувши місце, сказали "без проблем". Інших результатів немає. Дзвінків - немає. Висновки - очевидні...


P.S.
Всі факти, викладені в пості - правдиві, всі дійові особи - вигадані.

8 comments:

Yuriy said...

А ти нашого мера в курсі тримаєш?

Eugene said...

Всєнєпрємєнно-с!
Запостив апдейт 3 дні тому до того ж поста на його таймлайні, на який він відписав.
Справа не в цьому, а в тому, що для того щоб залатати трубу потрібен мер. І то це не помагає.

Unknown said...

Як дійдуть руки - розпишу як вибив з ЛКП і райадміністрації повну заміну каналізації в будинку.

Ми якраз цього літа це провернули, от тільки ще двір в будинку плитами не переклали.

Unknown said...

Як і обіцяв, розписав свій досвід капремонту каналізації - http://monkey-code.blogspot.com/2013/10/2.html?m=1

Eugene said...

Найбільше улибнуло "Сделали смету"
Вам не здається, що Ви пропустили 5-6 сторінок про те, скільки часу пішло на те, щоб примусити їх зробити смєту і провести обстеження?
Чи Ви кажете, що Зозуля (рідкісний нероба) махнув пальцями, і вони все зробили після 1 візиту?
Просто мені Зозуля обіцяв рівно те саме 1.5 місяці тому. Ну результат відомий - нічого.

Unknown said...

Першого підрядника привели через тиждень після розмови з Зозулею (я двзонив і нагадував двічі в день - вранці і ввечері). Другий підрядник прийшов через 1.5-2 тижні, третій - за 3 тижні - головне просто методично тиснути на того, кого зобов"язали привести тих підрядників (начальник ЛКП, головний інженер). За місяць після розмови я мав 2 цифрі від підрядників, план розподілу дольвої участі і почав збирати гроші (які зібрав за тиждень-два).

Unknown said...

Забув найголовніше - у всіх учасників перемовин брати номера мобільників, щоб зручніше на них тиснути.

Eugene said...

Олександр, мене цікавить скільки ви платите за прибирання будинку не_жеком? Як часто прибирають? Чи варто?