google analytics

Saturday, September 7, 2013

Під тиском Хроноса


Нас шестеро. Шестеро відважних шукачів пригод, людей, що не знають страху, сумнівів, та втоми. Шестеро безшабашних екстремалів, що не злякаються навіть встати о 5-й ранку, щоб з двома літрами горілки вибратись на Лопату - відомий пік альпіністської слави у районі Сколе. На неприступну примхливу Лопату, про підкорення якої мріють кращі ноги планети.
Наш капітан - людина-легенда, для якої немає слова "не можу", і слова "досить", особливо коли йдеться про горілку на марші. Він суворий, говорить мало. Він в очікуванні. Він відповідає за нас. Цей маршрут ми вже намагались пройти, та все марно - сувора природа не підпустила нас до неприступної Лопати. І лише тепер, під час іншого штурму, я зрозумів нашу помилку - в нас не було аджики!


Частина перша. Виряд.

Так так, я не помилився. Аджика і хрін - ось альфа і омега успіху експедиції! Те, що дасть вам силу і наснагу у поході. Забудьте всі поради про геркулес, яйця в тюбіках, горішки, чорний шоколад, виважені в мінімальній кількості і з кожною порахованою калорією. Це все мура. 
Для правильного одноденного походу на 6 (горілку п"ють четверо) людей вам знадобиться наступне:
  • Два, а краще три, літри горілки (ми взяли півтора літри на 4-х питущих, що неприпустимо мало!)
  • Аджика!
  • Хрін (кеп сказав, це для профілактики цинги в експедиції)
  • 3 кг шашличних ковбасок.
  • Кілька в томаті
  • літр кока-коли
  • літр швепсу
  • 6 літрів пива (доведеться добирати по дорозі)
  • печиво
  • огірки
  • помідори
  • яблука
  • сало
  • сир 
  • цукерки
  • ...
  • ...
Це далеко не все що я згадав, але пам"ять - зрадлива штука. Я пам"ятаю безліч непотребу, але цей шедевральний список я забув. Пам"ятаю лише, що хтось запропонував взяти з собою мікрохвильовку і дизель - все ж таки гаряча їжа буде завжди під рукою.

Частина друга. Сходження


В електричці всі доспали, і в 9:30 вивалились на перон у холодному ранковому Сколе:

Єдиний, хто знав маршрут - Володя. Володя - дуже надійна людина. Він - совість експедиції. Компас експедиції. Наш персональний Хронос, який постійно нагадував нам про час, і страшенно боявся спізнитися на наш потяг. Так, ніби це був останній потяг до Львова якщо не взагалі в житті, то принаймні в цьому році. 
Кеп - голова і бахус експедиції, Юра - інтендант (в його були всі харчі), Костя - паровоз - самий шустрий. Я - літописець, що забув флешку до фотіка вдома. Макс - просто вампір, мабуть навіть родич Едварда з Сутінок. Я дізнався випадково - по тому, що він не потіє, і не з"являється на фотках, навіть на цифрових. Добре, що в нього виявився брат-близнюк, якого ми і вфотошопили пізніше в це фото.

    Кеп вирішив брати бика за роги, і перший привал накрив нас метрів через 300 після початку сходження. Мовляв, не треба поспішати - висота жартів не любить. І тому треба випити. Розклавшись просто на стежці, ми хряпнули по соточці, поїли, і побігли нагору, часом натрапляючи на непогані зарослі чорниць і ожини. Чорниці є і досі, правда їх мало. Вся дорога проходить через ліс, тому краєвидів дорогою не трапляється абсолютно ніяких.
    Традиційно дивують місцеві. Всі, хто буває в Карпатах, помічають (це навіть описано в літературі) їхні складні стосунки з оцінками часу і відстаней. Цього разу місцеві грибники поцікавились куди ми йдемо, а потім розповіли зовсім неправильний  маршрут на Лопату, і відповідно його оцінку в часі, підозрюю, що теж неправильну. "Гуцульські кілометри"... 
      Крім місцевих дивує Кеп. Він біжить попереду всіх, обганяючи навіть Костю, при цьому замість води на чекпойнтах п"є пиво, і розповідає веселі байки. Стара школа!

Частина третя. Сосиски.

Вершина Лопати виглядає отак:

Хрест присутній на багатьох карпатських вершинах. Цей - маленький, а трапляються просто огромні хрести, як наприклад на г. Цицька. Мені завжди було цікаво як хрести опиняються на вершинах. Табличка повідомляє про бій на вершині у 1944 році.
 



Тут ми несподівано зустріли двох дуже екстремальних і крутих... айтішників на вєліках за $2К++, і сіли обідати.

План був наступний. Залізти на гору за три години (це знав Хронос), попити там горілки і поматраснічати, а за 3 години до потяга піти назад, і вйо - додомцю. Хороший план за одним недоліком - так нудно. І хтось так і сказав...

Частина четверта. Авантюра.

Чо за х..ня??
Капітан затверджує план.

"Аааа як??" "Куди?" "Та ну?!" "Ми ж там не були ніколи." "Не встигнемо." "Нєєєєє." Але Кеп сказав - "не очкуй, я 100 раз так дєлал", і з кожним випитим стаканом незгідних ставало все менше, тож коли почав накрапати дощ - ми зібрались, і побігли стежиною до водоспаду Кам"янка. Саме побігли - мятєжний алкогольний дух розігнав компанію, і всі дружно поскакали по кочкам. Небезпеки чатували на кожному кроці:

Один укус цієї досконалої машини для вбивства, і ти - навіки трупень
 :-)

Ми стомились, і Кеп сказав - треба привал. Досить бігти, врешті решт ми йшли сюди не за цим. Не допоміг навіть Хранитель Часу, всі сіли бухати:



Поки все не допили - не зрушили.

І ось - село Кам"янка. Повна журбинка, давно я не бачив такого села. Аж не віриться, що воно поблизу райцентру Сколе. Зате там є магазин, центральний товар в якому - бухло:
Зверніть увагі на ящики по боках магазину. П"ють тут серйозно, бухлом всередині заставлені не лише холодильники, а й прилавки-столи.
Прапор на сільраді має дивний колір - замість блакитного він чомусь бузковий. Вирішили, що матеріалу відповідного не було, взяли схожий:

"Еех, дівчат би якихось" - сказав хтось зі здичавілих мандрівників.
- Які тут дівчата, глянь яка журбина довкола.
- А оно диви - діти бігають. Раз є діти, мусять бути і молодиці!
Так ми дійшли до водоспаду Кам"янка, який добряче спаскудили місцеві, продаючи всяку лабуду численним туристам. Самі місця і водоспад - неймовірно гарні. Потік стрімко тече між скель, утворюючи численні басейни і міні-водоспадики.




Сам водоспад:






Хронос, Інтендант, Паровоз.
Похмілитись з водоспаду - нетривіальна задача навіть для Кепа.

    Але безжальний Хронос не чекатиме - треба бігти. Допивши все, ми пішли по трасі, і за кілька хвилин нас наздогнала маршрутка Львів-Сколе, яка і завезла нас прямісінько під самий вокзал. Все вийшло настільки вдало, що навіть суворий Хронос раптом виявився добрим і веселим, адже наявність маршрутки викривила підвладний йому час, і викривила його саме в потрібний нам бік. Більше не потрібно нікуди бігти і нічого боятися. Ніби хтось несподівано зробив йому */etc/init.d/cron stop*, позбавивши його всіх турбот і хвилювань за плин часу.

Епілог

   Ми це зробили! І навіть перевиконали план. І саме друга частина подорожі завдяки своїй невизначеності і несподіваності, принесла найбільше радості.
     Обговоривши це на березі річки під залишки харчів і три літри пива, ми залізли в потяг, і спокійно доїхали додому. Йти в Алькмар з усіма я вже не міг, а на стриптиз нас би не пустили, тож на цьому літопис славної експедиції щасливо уривається. 
До нових казок...

No comments: