google analytics

Thursday, January 6, 2022

Проблеми, легітимізовані часом

Історія, що наповнена мораллю, і смачно пахне духм'яним Різдвяним Чудом!
Отже, в одному селі, яке, на відміну від інших сіл, знаходиться прямо посеред Львова, була постійна проблема з електрикою. Я спостерігав цю муку і біль в чаті одного тамтешнього ЖК, і оскільки в ЖК було чимало етнічних мешканців села, вони говорили, що для цієї території це - варіант норми, і всі до того звикли. Я було навіть по наівності і простоті запропонував спитати в Обленерго що ж там такого сталось, і чим потрібно допомогти. Але всі якось дружно відморозились і сказали що будуть ставити на балконах дизелі, в квартирах УПСи, і вирішувати проблему як звикли в цьому Селі. Проблема вважалась настільки сталою і невирішабельною, що ніхто навіть слухати не хотів про те, що її можна вирішити.
Минув якийсь час, я вже про це добряче забув, і якось помітив, що з чату ЖК десь зникли повідомлення про відключення світла. І я наважився поцікавитись чи змінилась ситуація.
 І раптом виявилось, що проблема вкурвила якусь пробивну депутатшу, і на прохання ОТГ Обленерго просто пройшлось по лініях, і порізало зайві гілки, що спричиняли аварії. І, кагбе, все. Ну, т-т-т, і три рази по дереву, але те що повідомлень про відключення я не бачив в чаті вже хз скільки часу - факт.
Мораль. В світі є таке неприємне явище, як легітимізація часом. Час легітимізує все - владу, безвладдя, права власності... І проблеми час також легітимізує. По-простому це звучить як "Всі звикли". Дідо так жив, баба жила, і я буду жити. А часом, все що потрібно зробити - це спитати - "а чому це саме так?". "Хто сказав що це - норма?". "Хто сказав, що це неможливо виправити?". І ви здивуєтесь, наскільки часто ви почуєте у відповідь - "та хрін його знає!", а рішення буде доволі простим.
Не соромтесь і не бійтесь піддавати сумніву поточний стан речей. Поточний - не означає нормальний і правильний, хоча виглядає він саме так. Бо легітимізований часом...
Амінь.

No comments: