google analytics

Sunday, April 25, 2021

Гравітація на службі людям

Якщо у вас на горищі назбиралось 150 мішків сміття по 20-30кг кожен, ви живете на останньому поверсі, а ліфту немає - вихід у вас один. Ви наймаєте людей, які цілий день як раби тягають мішки донизу, псуючи собі здоров'я, а мешканцям будинку - повітря, сходи, і стіни.
Сто разів так робив, і завжди думав - якось це тупо, ні? Витрачати стільки енергії на те, що мала б безкоштовно зробити мадам Гравітація.
І ось цього разу все було інакше!
Все, що потрібно - це вивісити за площину стіни з вікна "стрілу" саморобного крана, пропустити через неї мотузку, а на кінці мотузки закріпити карабін. До карабіну буде чіплятись вантаж (в моєму випадку вузлом "петля"), і далі всю роботу зробить за нас Сила Тяжіння.
І ще Сила Тертя. Якщо просто вчепити на карабін мішок 30кг, він буде істотно тягнути вас вниз, і зусилля по його плавному спуску будуть досить болючі. А от якщо забезпечити достатню силу тертя, керувати спуском можна однією рукою. Тому - просто пропускаємо мотузку через кілька "перепон" (в моєму випадку - сходинок телескопічної драбини, і насолоджуємось процесом спуску, опускаючи 30кг однією рукою за 5 секунд на чотири поверхи.
Кароче. лучче день потєрять потом за 5 мінут долєтєть!
(С)



No comments: