google analytics

Wednesday, October 5, 2016

Складні розмови


Коли ставки - високі, а емоції - сильні...

      Людина еволюціонує сотні тисяч років. Більшість цього часу вона жила в надзвичайно агресивному середовищі, де щохвилини можна було стати чиїмось обідом. Білки тоді були як Б-52, а таргани як собаки. І риба тоді була не пара нинішній - без трусів у воду не зайдеш.

     І тому людина носила зброю. У випадку небезпеки чи конфлікту наші пращури робили дві речі. Перше - якщо супротивник сильніший - тікати. Другий - якщо є шанс чи ситуація критична - кидатись в бій. І результат був простий - або тушка шаблезубої білки обертається на шампурі в вашій печері, або рештки Ваших тельбухів звисають з зубів шаблезубої білки. Ух, сказав, і аж самому страшно стало. Добре що зараз таких білок вже нема, і ще нескоро будуть. Зараз всьо мале... (С)

     Шаблезубі білки давно зійшли на пси, перетворившись на мімішних рудих істот, що жебрають в перехожих горіхи в парку Костюшка. І зброї тепер ніхто не носить. Людське суспільство останнім часом настільки розвинулось, що все стало зарегульовано законами, монополія на застосування сили стала належати державі, а громадян тепер захищає неймовірна кількість спецслужб. Але набуті сотнями тисяч років інстинкти за якусь сотню-другу років не витравиш. І тому, на думку автора, в складних ситуаціях люди інстинктивно і надалі або тікають або нападають. Тільки замість шаблезубих білок в нас злі сусіди, незадоволені дівчата чи хлопці, та інші партнери по "складним розмовам". Втеча в сучасних словесно-емоційних сутичках - це мовчання, сарказм, обман. Напад - це образи, підвищений тон, хамство. І результати всім добрі відомі. Замість пошматованих тельбухів - образи, ескалація конфліктів, і невирішені законсервовані проблеми.

     Тобто виходить так, що коли ситуація стає напруженою, людина замість поводитись правильно і розумно, поводиться найгіршим чином - вдається до втечі або нападу. Автоматично. Книга звертає увагу на цей прикрий факт, і пропонує поміркувати над цим, і виробити більш раціональну поведінку в складних ситуаціях. Мета - навчитись стримувати в собі історично сформований  інстинкт, і поводитись в складній ситуації відповідно до нових реалій. Раціонально, стримано, конструктивно, і безпечно.

      Як то завжди буває, викладені ідеї і методи не є однозначними, і такими, що кардинально змінять Ваше життя на краще, чи зроблять Вас босом Вашого Боса. Не сприймайте її зі слів рекламних буклетів, вони завжди брешуть. Наприклад, сліпо застосовуючи запропоновані методи, можна легко отримати додаткову порцію агресії за спробу психоаналізу партнера по складній розмові. Партнер же цю книгу не читав... Одним словом, як завжди - не все так просто і однозначно. Та цей твір точно варто прочитати, і спробувати зрозуміти автора. На мою думку в його словах є багато раціонального і розумного.

Якщо після сказаного в когось з’явилось бажання ознайомитись з оригіналом - книга "Crucial Conversations" відправляється в бібліотеку компанії Perfectial. Приємного читання.

No comments: