google analytics

Tuesday, March 11, 2014

Зовсім не"патріотичний" пост

Це не дуже "патріотичний" пост. Для людей, заряджених гаслами, краще мабуть його не читати. Просто думки вголос від людини, яка любить думати.

      Чим довше триває протистояння в країні, тим більше спадає на думку, що по суті всі біди України - через різницю в поглядах різних частин країни. І ще через те, що адепти одних поглядів відмовляються розуміти інші погляди, і намагаються прищепити опонентам свою точку зору, часто в безпардонній ультимативній формі.

      Чи замислювався хтось в Західній Україні над тим, що підтримка Майдану згідно всіх соціологій не перевищувала 40-45% населення? Не думаю. Для тутешніх мешканців все очевидно і однозначно. Інакше й бути не може. На тому боці - ворог, на нашому боці - правда. І тому - вперед! Хто нас не підтримує - або теж ворог, або зомбований. Громадське - каже правду, всі інші - брешуть. Між іншим, це теж маніпуляція чистої води. Ви колись пробували послухати Громадське одразу після перлів Кисельова? Я пробував. Якщо спробувати відкинути мої особисті погляди - ці ЗМІ дуже схожі між собою. Обидва розвішують ярлики, обидва абсолютно однобоко висвітлюють і інтерпретують факти, обидва дають фактам вигідні їм оцінки, і зомбують аудиторію. Так, в Кисельова це доведено до повного абсурду, але суть - та сама.

     Але повернемось до різниці в думках та її наслідків. Біда навіть не в тому, що підтримка Майдану - далеко не все населення, і навіть не більшість. Погано те, що ці "тітушки" і "вороги" не розподілені серед населення рівномірно. Між нашою і "неправильною" позиціями є чіткий географічний кордон. Грубо кажучи, одна частина країни (в буквальному географічному сенсі цього слова) хоче чекати виборів, а інша хоче мочити беркут і грати в футбол головою президента, якого вона за Президента ніколи не визнавала.

    А раз так, будь-який Майдан призведе до внутрішньої боротьби між частинами країни, і є апріорі небезпечним. Щоб бути легітимним, насильницьке усунення влади повинно мати надзвичайно високу підтримку населення, чого в наших умовах досягнути важко, якщо взагалі можливо. Інакше одна частина населення завжди почуватиметься обдуреною, буде боятись "фашизму", і шукати методів спротиву. Чи варто дивуватись, що кожна "революція" в нас призводить до розколу суспільства, а в найгіршому випадку - і до фізичного розколу країни, як це відбувається зараз?

No comments: