google analytics

Monday, January 14, 2013

Технології в одязі

Оскільки мене часто валяють в снігу, доводиться їздити на санчатах, грати в сніжки, і іноді виходить взимку піти в Карпати, я вирішив придбати собі одяг для таких випадків. Звичайний одяг підходить для цього мало - джинси від валяння в снігу промокають, у взуття швидко набивається сніг, шкіряні рукавиці швидко набирають вологу. Зараз дуже багато шуму довкола новітніх технологій для туристичного одягу, і не користуватися цим було б нерозумно. Після користування я вирішив поділитись враженнями. Сподіваюсь, комусь буде корисно.

Тестувався наступний комплект:

Куртка Commandor з мембраною ціною 100 баксів, ношу 2 роки.
Штани Трімм з мембраною ціною біля 700 грн, нові
Рукавиці Salomon з мембраною, ціна 450 грн, нові
Черевики Salomon з невідомими технологіями і горетексом, ціна 1200 грн, нові
Термофутболка на довгий рукав, ціна біля 250 грн,вік - 2р

Результати:

Куртка 
Суперова річ - добре захищає від вітру, купа кишень, все надійне, є вентиляція. Але - при швидкому русі в ній все одно будеш весь мокрий. Для сильного морозу під низ потрібно щось тепле, інакше пуховик не заміняє - він значно краще гріє.

Штани
В них тепло, вони не намокають, вони міцні. Але. Я поклав в кишеню  штанів мобільник, і швидко пройшовся з півгодини. Запхав руку в кишеню, а телефон ніби опустили в воду. Добре, що я олд-скул-гай, і в мене не айфон5... Якби я поклав туди гроші, або паспорт - їм кришка.  В кишені - просто вода, і це не перебільшення. Очевидно, так працює технологія - волога відводиться в прошарок між шарами тканини, саме там і знаходиться кишеня. Ще одним наслідком цього є те, що якщо при ходьбі штанина притиснеться до ноги (скажімо, ви сядете на попу), буде відчуття, ніби на це місце налили води. При цьому внутрішній шар тканини - сухий, як і зовнішній. Вона десь там, всередині...

Рукавиці
В шкіряних абсолютно неможливо грати в сніжки - вони стають вологими і промерзають. З рукавицями Саломон з мембраною все дійсно краще - вони менше набирають вологу (хоча і теж набирають), і в них руки мерзнуть менше, хоча теж мерзнуть. Руки не потіють.

Черевики
Міцні, гарні, не слизькі. Але те, що в таких черевиках ноги будуть сухі - міф. Ноги мокрі. Причому таке враження, що це не черевики протікають, а просто волога погано відводиться від лап. Потіють вони кароче - що в мене, що в Ярослави, марки і фірми - різні. В шкіряних черевиках славної китайської фірми ГудШуз - все ок, а тут - така лажа. Можливо тому, що вони не так щільно облягають ногу. Знаходитись в приміщенні в них неможливо - нога буде мокра. Перевірено.

Термосветр
Юзаю вже більше року, і купував спеціально через малявку - з нею за прогулянці так наганяєшся, що додому приходиш мало того, що ледь живий, так ще й наскрізь мокрий. А хочеться жеж  шоби "сухо і комфортно".  І це теж міф - сухим не будеш, светр все одно досить мокрий.

Висновки

Не варто вірити всім рекламам технологій, і розраховувати, що нові технології зроблять Вас теплим і сухим у будь-яких умовах. Фізику так просто не намахаєш...