google analytics

Wednesday, April 8, 2020

Чому впав СРСР?

В краплі відображається море (С)

 Крапля


     Одного разу я лагодив тротуар. Потрібно було поставити на місце ділянку бордюра, яку вивалила колесом машина. Я поставив камінь на місце, але наступного дня він знову був вивернутий. Тоді я нарізав болгаркою арматури, і "підпер" камінь, забивши кілька штирів між покриттям і моїм каменем. 

    Ця конструкція прожила два дні. Я був злий. На автомобілістів, які паркуються на тротуарі, на виробників слабкого металу, і взагалі просто злий - стільки роботи коту під хвіст. Я прийшов знову, поставив ще кілька металевих підпорок, і додав бетону. Але за три дні під колесами кількох джипів це все знову було знищено.

    І тоді я зрозумів. Камінь нерівно стоїть. Я можу підпирати його костилями і далі, висаджуватись, викликати поліцію на запаркованих водіїв, і заливати конструкцію бетоном. Але. Це нічого не дасть. Точніше, я зможу утримувати це в робочому стані, вливаючи купу сил, металу на підпорки, і бетону на зміцнення, але в такому випадку цей геморой просто не вартий свічок. Тому що сама ідея підпирати нахилений камінь - неправильна. 

      І я зробив інакше. Я переклав ділянку бруківки, і вирівняв бордюр щоб він стояв вертикально, без нахилу. В такому природньому стані наїзд джипа йому не страшний, бо він не викликає у блока бажання вивернутись вбік. В результаті інсталяція існує вже півроку, без підпорок, бетону, і жодних ознак руйнації.

Море


    В багатьох людей відмінне від мого розуміння того чим був СРСР, і чому він завалився. Щодо обвалу - тут всі здебільшого одностайні - в основному це обвал нафти силами США і саудитів, війна в Афганістані, Чорнобиль, і змова світового сіонізму. Щодо того чим був СРСР - з версіями все просто. Імперія Зла, що прийшла творити Зло заради Зла. Або - Імперія Добра, підступно розвалена світовим імперіалізмом. 

    Я маю геть іншу думку. Насправді, СРСР - це і був отой нахилений бордюр. В самій його основі лежала нежиттєздатна ідеалістична ідея. Необов'язково сама по собі погана, але ніде і ніким не перевірена, хоч в ті часи і надзвичайно популярна по всьому світу через очевидну недосконалість капіталізму. І от, в царській Росії знайшлись мегаідейні люди, які змогли проштовхнути цю ідею, і створити ні на що не схожу державу з абсолютно новим суспільним ладом. З найкращими, скоріш за все, намірами, але з суттю, що суперечила законам економіки і людської природи, принаймні на той час.

     На цьому невірно залитому фундаменті почали будувати суспільство. Коли почались складнощі, очільники замість засумніватись у вірності концепції, почали додавати більше і більше підпорок і костилів, створюючи репресивну машину, розпродаючи надра на світовому ринку, вдосконалюючи пропаганду, і закриваючи кордони від тлетворного впливу решти світу. Вони лютували коли щось не виходило, і внаслідок цього садили, стріляли, виселяли, і морили голодом співвітчизників. Так само як я набивав все нові і нові шматки арматури, і все більше ненавидів оленів, що паркуються на тротуарах.


    До якогось часу ці костилі працювали, але врешті решт вийшло так, що і громадяни і очільники втратили віру в Ідею. Переглянути концепцію очільникам розуму і Сили знову не стало, а всіх, хто здатен був упиратись, на той момент вже "пацифікували". І тому люди просто грали в цю гру далі, симулюючи віру і пристосовуючись до системи. Партія і приналежність ідеї стали просто фейком, який люди юзали для кар'єрного і матеріального росту. Все суспільство перетворилось на фейк. Саме таким був пізній СРСР, незважаючи на наявність багатьох прикольних плюшок на зразок масової вищої освіти, безкоштовної медицини, чи роздачі житла.

    Довго цей цирк тривати не міг, і все врешті решт гучно і трагічно впало. Наймасштабніший геополітичний експеримент сучасності, учасниками якого ми всі були, завершився грандіозним фейлом, поховавши під своїми уламками мільйони людських доль, і створивши десятки нових суспільств. Наслідки ми всі відчуваємо досі, і відчуватимемо ще хтозна скільки. Не можна збудувати щось на несправжній основі - закони економіки і всесвіту неминуче знищать результат. Головне - вчасно зупинити експеримент. Нажаль, з історії видно, що людям це дуже тяжко дається. Вони зазвичай підпиратимуть своє подєліє костилями до останнього, аж поки над ними не сміятиметься весь світ, або їх не повісять на стовпі.

No comments: