google analytics

Saturday, November 10, 2018

Winter is coming

Winter is coming


      І час перевірити вдома вентиляцію. Зазвичай, вентиляція - мабуть остання за важливістю річ для господарів, що лежить забута і нікому непотрібна в глибинах підсвідомості, десь поруч з каналізацією. Це мабуть все тому, що їх обох не видно і не чути, а про такі речі люди зазвичай думають в останню чергу. І абсолютно даремно, адже цих двох залежить ваше здоров'я і стан вашого житла. Вперше я зіткнувся з темою роки тому, коли боровся з вологістю в підвалі. Потім - коли було холодно взимку в туалеті. З тих часів я цікавлюсь цією темою постійно, і з часом зрозумів, що принаймні у Львові знайти доброго спеціаліста по вентиляції - годі й сподіватись. Ще гірше справи з "юзерами", якими є абсолютно всі ми, і які майже ніколи не розуміють як це працює, для чого потрібно, як це важливо, і як не зіпсувати те, що здали нам будівельники при здачі квартири. Так-так, у всіх наших помешканнях, крім місць з примусовою вентиляцією (окрема тема) передбачена система природньої вентиляції, і час провести по цій системі невеличкий лікбезик, на основі власного багаторічного досвіду, набитих гуль, і купи перелопачених джерел.

       Як вона працює, для чого потрібна, 

і що це взагалі таке? 


Фізика і біологія явища доволі прості. Для того, щоб людина дихала свіжим повітрям, воно має циркулювати, а не стояти. Для його циркуляції на абсолютно кожній кухні і в абсолютно кожному санвузлі в стіні під стелею є т.з. вентканали, прикриті вентиляційною решіткою. Якщо його немає - вітаю, у вас проблеми, але я такого ще не бачив. Так от. За цією решіткою, куди всі люблять пхати вентилятор, магії немає. За нею - труба, яка йде на дах. І за рахунок того, що повітря тягнеться туди, де тиск нижче (на даху тиск певна річ нижчий), повітря з квартири втягує в цю трубу через решітку. Система задизайнена таким чином, щоб повітря потрапляло з вулиці у всі житлові приміщення, проходило через них, і виходило через вентиляційні отвори в "брудних зонах".  Ці вентиляційні канали завжди підведені лише до т.з. "брудних" зон квартири - кухні і санвузлів, повітря з яких ніколи не має потрапляти в кімнати, лише навпаки. Саме для цього в дверях санвузлів часто роблять круглі отвори, а не для того, щоб зіпсувати ваші ідеальні двері. З цього випливає важливий наслідок - з вентиляційної решітки в жодному разі не має дути. Її функція просто прямо зворотня - видаляти з квартири забруднене повітря, всмоктуючи його і викидаючи назовні. Правильна вентиляція працює так, що повітря рухається транзитом через кімнати до решіток, і далі викидається з помешкання.

А тепер трохи магії


         Здавалося б, все просто і зрозуміло. Насправді все зовсім не так! Далі починається суцільна магія. Щоб в трубу засмоктало повітря, воно має десь взятись, бо інакше доведеться припустити, що в квартирі з часом утвориться високий вакуум. В термінах вентиляції це, здається, зветься словом "приток", хоча можливо це калька. Взятись воно може лише з якихось шпарин на вулицю, які (сюрпрайз!) в сучасній квартирі часто відсутні. Відсутні вони з неочевидної причини - пластикові вікна майже герметично ізолюють нас від вулиці, і ми 100500 разів при ремонтах примушуємо майстрів зробити все абсолютно герметично - щоб не дуло. В результаті ми маємо дуже добрі, дуже герметичні вікна, але природню вентиляцію вони практично вбивають, оскільки повітрю просто немає звідки взятись. Доречі, в нових будинках будівельники, здається, лишають прорізь внизу двері на балкон для притоку, але її 90% людей одразу ж заробляють - "дує". Влітку це не проблема через відкриті вікна, а от в інші пори року це має негативні наслідки. Те, що дихати немає чим, помічають не всі організми, і можна так жити довгі роки, але, на щастя, нас вчасно попередять про проблему сирість і грибок на вікнах і в кутах. Поки проблема притоку не вирішена, не допоможе ніщо - ні поглиначі вологості, ні вентилятори, ні щось інше. Природня вентиляція має працювати, і для цього їй потрібен приток повітря. End of story. Це фізика. 

Вентилятор в кожен дім!


       Тепер уявіть, як зміниться фізика процесу, якщо ви замість налагодити приток, вліпите в вентканал вентилятор, який буде періодично вмикатись. Оскільки він висмоктує з квартири повітря незрівнянно швидше, ніж природня різниця тисків, а притоку далі немає, звідки ви думаєте береться це повітря? Я вам розповім. Хороша новина - вас таки не розірве від високого вакууму. Оскільки в вашій квартирі вентканалів, як правило, декілька, почнеться т.з. "перетягування каналів". Тобто повітря скоріш за все візьметься з... іншого вентканалу вашої квартири. Тому вмикати вентилятор чи витяжку на кухні без відкриття вікна - це все одно, що намагатись видихнути без вдоху. Це означає, що в кращому випадку повітря в квартиру прийде з вашого туалету, а при наявності в квартирі котла - і автоматика може спрацювати через те, що в димоході перевернеться тяга. Недаремно будь-які вентилятори і витяжки заборонені в приміщеннях, де стоять газові котли, адже при перевертанні тяги в димоході  в приміщення потрапить чадний газ, який вбиває людину швидко і непомітно. Так лише у Львові щороку гинуть десятки людей. Звісно, на котлах і колонках є автоматика на зникнення тяги, але вона може і глюкнути.

Цікаві досліди


       Ладно, досить теорії. В цей момент потрібно відірватись від цього захоплюючого тексту, і піти в туалет. Там потрібно взяти туалетний папір, нарізати кілька смужок довжиною 10-15см, і шириною 1-2см, і приклеїти ці смужки скотчем до верхів всіх вентрешіток квартири так, щоб смужки вертикально вільно звисали на решітки. Тепер ви готові до цікавих експериментів і дебагу системи вентиляції вашої квартири! Так от. В нормі всі смужки мають прилипати до решіток і перебувати в такому стані постійно при зачинених вікнах. Якщо якась смужка коливається, або відходить від решітки під кутом, ваша система вентиляції не працює, і з цим потрібно розібратись.

    Можливих причин кілька. Перша і найбільш ймовірна - немає притоку повітря, як було сказано вище. Для перевірки чи причина вашої проблеми саме в недостатньому притоку, погляньте на смужки при відкритому вікні десь в кімнаті. Якщо вони прилипли, а при зачинених вікнах цього немає, проблема в нестачі повітря, і лікується це встановленням на вікно т.з. провітрювачів, які в деяких розвинених країнах ставляться автоматично, а в нас чомусь абсолютно невідомі. Ціна питання - 20євро вікно, на кімнату досить одного.  Живлення вони не потребують, сапорту також, працюють вічно. Технологічно це просто отвір в рамі вікна з фільтром для пилу і шуму, і деякими фічами, щоб не було надто сильного напору при вітрі. Продавці-монтажники легко гугляться, принаймні у Львові.

     Друга можлива причина, що зустрічається також часто - складніша, і пов'язана з повним нерозумінням більшості людей що таке природня вентиляція і як вона працює. Як наслідок, вентиляційну шахту люблять перекривати мешканці над вами, бо вона псує їм феншуй при ремонтах. В неї може потрапити якесь будівельне сміття, трапляється будівельний брак, і так далі. Тут кожен випадок індивідуальний, і встановити причину зможе той, хто обслуговує будинок, але суть завжди одна - вентканал фізично перекритий, і його потрібно звільнити.

     Ще один варіант - погода. При певних погодніх умовах, зокрема в сильну спеку, і в основному лише на останніх поверхах, природня вентиляція або може працювати погано, або працювати з оберненою тягою, тобто дути з решіток в хату. Це знову ж таки фізика, і зробити з цим нічого не можна - або увімкніть вентилятор (не забувши відкрити вікно), або просто чекайте іншої погоди.

     Тепер розберемось з елементами примусової вентиляції, які є практично в кожній квартирі - витяжкою і вентиляторами в санвузлі. Експеримент простий - закрийте вікна, увімкніть кухонну витяжку, і подивіться на всі смужки на решітках. Той самий експеримент варто провести і з вентилятором в туалеті. Скоріш за все, одна з смужок при цьому буде поводити себе так, наче на неї дує зсередини, з-за решітки. Це означає, що повітря витяжка засмоктує з вулиці через інший вентканал (т.з. перетягування каналів), що абсолютно неправильно, і часто небезпечно для життя. Вирішується це лише відкриттям вікна чи кватирки, провітрювачі не забезпечать такої кількості повітря.

Епілог


     Наче на перший раз все. Я міг би розповісти безліч історій з життя на цю тему, але не буду втомлювати читачів, та й спати хочу. Головне - зрозуміти, що природня вентиляція в наших квартирах придумана і внесена у всі будівельні норми зовсім не для того, щоб зіпсувати ваш ідеальний ремонт. Зупиніть недолугих "майстрів", які псують цю штуку при ремонтах, і не псуйте її самі. Це - критично важлива і потрібна вам річ. Доречі, за її справністю потрібно час від часу слідкувати, і робити це дуже нескладно - просто не знімайте ці смужки з решіток ніколи, і ви одразу побачите, якщо щось працюватиме не так. Ви перфекціоніст і Вам не подобається туалетний папір - зробіть гарні смужки з чогось іншого! Чистого повітря всім, потужних витяжок, і... добраніч!

No comments: