google analytics

Saturday, April 9, 2016

Я правильно "бити бетону"

Кілька міфів про відому всім господарям річ. Міфи дуже розповсюджені, я сам був бранцем більшості з них до останнього часу.
  1. Якщо зробити рідкий бетон, він коли застигне - буде міцніший. Ніфіга, все якраз навпаки. Чим менше в бетоні води - тим бетон міцніший! Бетон має бути якомога сухіший, мати мінімальну кількість води, щоб з ним можна було працювати.
  2. Чим менше в бетоні піску і чим більше цементу - тим бетон міцніший. Неправда. Цемент в бетоні виконує роль клею, а несучим елементом є пісок і щебень. Тому зміна пропорції не факт що покращує результат, а може й погіршити, зробивши його крихким.
  3. Коли замазав, залив, заліпив щось бетоном (розчином) - треба щоб просохло - швидше сі схопе. Зовсім суперечить хімії бетону. Навпаки - потрібно зменшити вентиляцію і випаровування. Він власне що не має сохнути. Це знають архітектори, тому часто можна побачити, як на будівництвах щойно залиті конструкції обгортають плівкою для зменшення випаровування води. Щоб встигли пройти хімічні процеси, що зроблять з цементу, піску, і каміння міцний бетон.

А тепер не міф, а чиста правда, яка дуже важлива: міцність дуже cильно залежить від якості і ретельності перемішування. Частинки цементу і води мають гарно огоронути і обліпити частинки піску і камінці. Тільки так все це добре склеїться в процесі застигання бетону, і результат буде міцним.

No comments: