google analytics

Wednesday, January 6, 2016

Навіщо читати книжки?

Батьки все життя просять дітей читати, і наче всі знають, що читати - це добре. Але чому? Зазвичай батьками і вчителями використовується один аргумент - "будеш більше знати, будеш розумний". Але насправді знання - це не все. Є ще щонайменше дві дуже потрібні в житті речі, які чітко відрізняють людину, що читає.

     По-перше, людина, що читає книжки, зазвичай пише без помилок, або з меншою їх кількістю. Читання автоматично закарбовує в пам’яті правильне написання слів, і потім людині коробить зір, коли слово написане невірно.

    По-друге, в людини, що читає, багатша мова. Мова людини, яка не читає книжки, особливо художні (так-так, тому вони *теж* корисні), зазвичай бідна і примітивна. Під час читання мозок автоматично вихоплює з тексту красиві конструкції, і використовує їх при потребі. В результаті людині легше розмовляти, спілкуватись, вона здатна видавати більш складні, змістовні, і красиві фрази. Людина краще говорить, що сильно впливає на життя, і тому дуже важливо. 

Тому навіть художні книжки, які не базовані на історичних фактах, і не несуть власне знань - корисні.

1 comment:

MAG said...

Крім передачі досвіду (читанням дізнатися про справжній чи уявний досвід інших) та навчання (інформація про закономірності) ще є надзвичайно важливий, суто фізіологічний ефект: https://www.psychologytoday.com/blog/the-athletes-way/201401/reading-fiction-improves-brain-connectivity-and-function