google analytics

Wednesday, April 1, 2015

Заборонені слова

Як легко можна образити іншу людину. Я вже не раз натикався на конфлікти і образи без глибоких причин, і тому вирішив каталогізувати "заборонені" фрази, які бажано ніколи не говорити іншим.

Не беручи до уваги очевидне скотство, яке трапляється не так часто, будемо розглядати лише неочевидно образливі речі, які на перший погляд не такі й страшні, але насправді в переважної більшості людей викликають бурю негативних емоцій. Часто розумні і освічені люди довкола навіть не замислюються наскільки неприємними є ці фрази.

Отже, почнемо:
1. Ніколи ні за яких обставин не можна говорити чи натякати людині, що вона живе в поганому місці. Фрази 
"Сихів дуже далекий"
"Левандівка - район гопників"
"Центр - клоака",  
"ніколи не буду жити в селі" 
є дуже сильними алергенами, і в переважній більшості випадків призводять до агресії у відповідь. І це зрозуміло, бо житло - одна з основних цінностей людини, і таким чином Ви принижуєте її.

2. Ніколи ні за яких обставин не можна говорити чи натякати людині, що її робота - лайно. Причому людина може щиро ненавидіти свою роботу, але якщо Ви скажете це їй до того, як почуєте він неї самої про цю ненависть - будьте готові до удару у відповідь. Чому? Можливо тому, що таким чином Ви говорите людині: "Ти проводиш життя бозна як. Півдоби займаєшся херньою". Кому ж таке сподобається?

3. RTFM ("Read The Fucking Manual") - ще один дуже розповсюджений патерн, коли в суперечці опонент відсилає іншого щось почитати. Це майже завжди неконструктивно, і майже завжди призводить до конфлікту. Набагато краще пояснити, навівши цитату з джерела, яке Ви збирались порадити. Інакше таким чином Ви говорите людині, що вона - неук, що мало кому подобається.

Всі ці конкретні випадки - свідчення того, що не можна навіть натяком принижувати те, що може бути цінним для співрозмовника. Житло, власні знання, власна робота і спосіб життя - просто окремі випадки таких цінностей, які ми дуже часто зачіпаємо в розмовах.

No comments: