google analytics

Wednesday, May 6, 2009

Поїздка в Сколе, травневі свята 2009

Я й не сподівався, що цього року ми ще зможемо мандрувати з напечником для переноски дитини - вона вже досить важка і габаритна дама. Але перевірка показала що це досі можливо, отже - нова подорож !
Вилазка мала на меті дві речі - вирватися зі Львова на свята на природу, і розвідати місце для відпочинку ближче до міста, ніж вже розвідані Яремче і Жденієво. Житло шукали в останній момент, тому вибирати особливо було ні з чого - все зайнято. Але врешті решт наші пошуки дали результат, і ми вирушили в найближчі до Львова Карпати - Сколе. Плани були такі - подихати свіжим повітрям, погуляти "там де чистая вОда, недоторкана врода", окремим пунктом стояли відвідини наскельної фортеці Тустань. Купе ужгородскього поїзда виявилося традиційно забацаним, боюся навіть думати як там виглядає плацкарт :-) Але то всього дві години, і ми потрапляємо в райцентр Сколе посеред Карпат. Обід, сон для малої, і вперед - на природу.

Тато, мама ! Там поїзд !

Залізничні станції привели до стандарту, принаймні у Львівській області. Заради стандартизації на станції Воловець навіть знесли пам"ятник костилю для скріплення рейок :-) А там навіть вірш йому був присвячений...














вперше таке бачу. Цікаво, як вони знатимуть де чия тарілка якщо щось наприклад зламається...

Цього чувака ми довго вмовляли висунути рожки. І він це зробив !














"Павлів Потік" - класна річечка чи струмочок, багато місць для окунання. В деяких місцях можна перейти по камінню, я робив це з малою на плечах. Правда страшно - можно послизнутися.














Річка Опір. Звернув увагу, що багато мостів - нові. Очевидно, старі зруйнувала минулорічна повінь.














Той самий Павлів Потік



















Наскельна фортеця Тустань в30 км від Сколе. Я давно хотів тут побувати. Фортеця побудована на скелях без штучних стін - стінами служать самі скелі. У дохристиянські часи це місце було язичницьким святилищем, у часи Київської Русі - фортецею. Фортеця досліджена, реконструйована на папері, є плани реконструювати і в реалі.
Висота фортеці - 78 м.

Сходи нагору, на головний майданчик.
Печера.
Ще одна печера.Ось і петрогліфи :-) Найдавніше "тут був Вася", яке я знайшов, датується 1864-м роком нашої ери :-)
Двір фортеці. Площа дуже мала.Штучні отвори в камені для створення перекриття. Перекриття було дерев"яним.
Ярославі дуже сподобалося лазити по скелям. Вся в мене.Вигляд з двору фортеці.
Це намет "реставраторів". Не знаю що вони реставрують, але я спершу прийняв їх за толкіністів - старовинний одяг, мечі... Живуть в отакому наметі. А може й не живуть - там далі видно брезент ніби цілком сучасного намету.

Щороку у Тустані проводиться фестиваль, одним із пунктів програми є постріли з катапульти, основа якої ні фото внизу. Я ще не бачив цього, але збираюся побачити у вересні на фестивалі.

No comments: