google analytics

Sunday, July 5, 2020

Труба Плачу


    В життя кожного господаря одного дня приходить таке явище, як Труба Плачу. Це дуже прикре явище, яке полягає в тому, що труби холодної води влітку починають "плакати", не маючи жодних пробоїн. Більшість людей щасливо собі живуть, в житті не зайшовши у підвал свого будинку, але той хто іноді заходить, добре знає трагізм ситуації. Восени, взимку, навесні - все гут, заходиш влітку - всі труби мокрі, а на землі купа води. Труби таким чином гниють разом з підвалом. Якщо труби пластикові, а не металеві, підвал гниє сам - пластикові труби не іржавіють. А причиною всьому - конденсат! Всі бачили його на будь-якій холодній їжі з холодильника, чи на касі у Сільпо. Ні, упаковка не пробита. Ми маємо справу з конденсатом - водою, що утворюється з повітря в теплому приміщенні на холодній поверхні. Насправді, за цим всім стоїть серйозна фізика з усілякими точками роси, вологістю, і температурою, але нам цієї мудрості геть непотрібно. Нам потрібно, щоб конденсату не було. І тому розповім як з ним боротись, з'ївши на цій темі не одну собаку, а цілу зграю скажених мокрих собак.


    По-перше, жодна вентиляція не допоможе, не витрачайте грошей. Конденсат на трубах влітку утворюється в такій кількості і з такою швидкістю, що для вирішення цієї проблеми вентилюванням потік повітря має бути як з фену. Інший спосіб - широко рекламований нині космічної технології матеріал - теплоізоляційна фарба - це ніщо інше, як викинуті гроші і час. Повірте людині, що витратила на цю технологію два тижні свого життя

    Отже, єдиний метод - це зробити так, щоб контакту холодної труби з теплим літнім повітрям не було. Немає холодної поверхні в теплому приміщенні - немає конденсату. Енд оф сторі. Для цього потрібно вдягнути трубу в теплоізоляцію - принцип точно такий самий, як в будь-якого одягу.
Як це зробити? По-перше (лише для металевих труб), коли труба ще суха - а це все крім літа - фарбуєте її фарбою проти іржі 3в1, причому наносите якомога більше шарів.

      Далі. В будь-якому магазині продаються такі сірі труби різного діаметру, спеціально для теплоізоляції трубопроводів. Кожен, хто буває в будмаркетах всіх калібрів, їх тисячу разів бачив. Так от - купувати їх потрібно обережно. Стінка труби має бути товста - я б радив від 1.8-2см. З якоїсь причини, те, що лежить в епіцентрах, має переважно товщину до 10 міліметрів, і то в кращому випадку. Залежить від умов, але зовсім не факт, що вам цього вистачить. Можливо, холодна труба "проморозить" і тонку ізоляцію, і конденсат випаде вже на поверхні ізоляції. Що, звісно, краще, ніж на трубі, бо труба не іржавітиме, але все одно погано - підвал гнитиме далі. "Правильної" товщини ізоляція в магазинах чомусь не буває, але в Інтернеті її просто навалом. Наприклад в компанії ТехІзол, яка не лише обере правильну для Вас товщину і тип, але й радо пришле вам отаку як на фото велетенську упаковку:
 

     Далі берете металізований скотч, або бітумну стрічку, і акуратно, без поспіху, з максимальною увагою на стиках і поворотах, і з максимальною герметизацією, загортаєте всю трубу в ізоляцію так, щоб до неї не було доступу повітря. Останній пункт надзвичайно важливий! Якщо доступ повітря до труби буде, конденсат буде утворюватись під ізоляцією, і труба буде гнити ще швидше, ніж без неї. Тому, %уяк-%уяк, і в продакшн - тут не проканає.

     Після всієї процедури утворення невеликої кількості вологи на поверхні ізоляції також можливо - наприклад, при такій шаленій вологості вкупі з теплом, як от зараз. Але це зовсім не те, що без ізоляції!

     Фух, ніби все написав. Многабукв, але я й так викинув всю романтику, якої за час ізолювання труб я мав аж надміру Під кінець - для любознатєльних - питання! Чому вдома холодні крани, бачки унітазів, і труби не "течуть" конденсатом?

No comments: