google analytics

Monday, February 25, 2013

Що ти робиш ?

Крошка-сын к отцу пришел, 
и спросила кроха: 
 - Что такое хорошо, 
и что такое плохо? 
 У меня секретов нет,
слушайте, детишки,
папы этого ответ,
помещаю в книжке
(С) В. Маяковский 


Нещодавно мене запитали що роблять програмісти. Людина чула про якийсь "код", та ніколи в житті його не бачила. Всі посміялись, але потім мені стало соромно, і я зрозумів, що такі очевидні для мене речі можуть бути зовсім неочевидні іншим. І ось що я відповів:

Отже, комп"ютер сам по собі - це купа заліза, в основі якої лежить т.з. процесор - залізячка розміром з не дуже довгий ніготь. Ця залізячка вміє виконувати команди (дуже примітивні). Щоб комп"ютер зробив щось - надрукував "Привіт", 2 додав 2, показав тобі ел. лист від іншої особи - йому потрібно сказати це зробити. Сказати йому можна, давши йому набір отих самих команд. Як цей набір писати - знають програмісти. 
Оскільки процесор вміє виконувати лише дуже примітивні команди, які людині писати дуже важко, люди придумали "мови програмування високого рівня". Тепер ніхто не пише команди напряму, для цього користуються цими мовами, а спеціальні програми перекладають цей *код* (набір інструкцій комп"ютеру написаний на певній мові програмування) в коди, які розуміє процесор.
От написання цього *коду* і є нашою роботою. 

Щоб було ще цікавіше - *код* зараз - це все !  В твоєму мобільнику, в твоїй машині, в пральній машині, в принтері - основа - процесор, і *КОД*, що ним керує.

приклад коду (класика)
***
print "Hello, world !"
***

Друкує на екрані фразу "Hello, world !"

Одразу згадав історію. Якось ввечері зайшов я в впн зробити трохи роботи, і мав відкритий термінал:

- Що ти робиш ?
- Працюю
 - І за це тобі платять такі шалені гроші ?
- За що "за це" ?
- За оце "коваль коваль коваль..." ?
 

2 comments:

ychemerys said...

Hello programmer!

Yuriy said...

Ще більше здивування викликає той факт, що інколи тобі платять "такі шалені гроші" за те, що ти цілий день думає де і як написати 3-5 слів/літер/рядків, або пів дня шукаєш де і хто пропустив кому чи дужку.