google analytics

Saturday, June 29, 2024

Сумні думки щодо демократії

    Все життя я думав, що в бардачності і нестабільності демократії є один величезний плюс - на відміну від диктатури вона на довгій дистанції не самозамикається і не починає стагнувати і саморуйнуватись. І ось сьогодні я подивився дебати двох найбільш впливових кандидатів на правління у найвпливовішій державі світу. Цю пічаль важко передати словами.

І я зараз зовсім не про геронтократію і не про пройоб Байдена - пройоба я власне і не помітив. Просто рівень цих дебатів - плінтус. Рівень месаджів - плінтус, рівень питань - плінтус, рівень спілкування - плінтус. І це не Україна, це США. Наймогутніша держава світу, на секундочку. Слухайте, а що як демократія в принципі також має термін придатності, як і диктатура? Просто пздц наступає інакше і не так помітно. В диктатурі там все зрозуміло - диктатор з часом втрачає зв'язок з реальністю,  вішати собі ордени, не зважати на все довкола, різати всіх незгідних, і в результаті виходить пізній срср або якесь кндр. Країна брехні і фальші, в якій ніхто не вірить ні в що, і всі грають роль, найобуючи Систему. Там все зрозуміло.

    А демократія? Що як там те саме, просто процес інший, але з часом все також завершується деградацією, просто деградація проходить інакше? Підлизування прагненням більшості і активним суспільним групам призводить до відсутності стратегій і ситуативності в управлінні. Бажання сподобатись і не проє%ати черговий електоральний цикл призводить до примітивізації цілей і домінування популізму. 

    Як це стосується нас і нашої ситуації? А що як не вирішує Байден чи Макрон підтримувати Україну чи ні? Рішуче підтримаєш - втратиш голоси корінних, які мейк сша/франція грейт егейн. Рішуче відмовишся - за тебе не проголосують ліберасти. Ось і крутять вони жопою, намагаючись пропетляти між крапель, а ми шукаємо в цьому якісь хитрі стратегії всемогутнього правонаступника Римської Імперії. Де не було доречі демократії в нашому вигляді. А раптом цих стратегій просто не існує, і західні політики, банально перебуваючи в парадигмі електорального циклу, намагаються зберегти собі побільше голосів на наступних виборах? І саме тому вони і не підтримують нас і не не підтримують. А?

No comments: