google analytics

Tuesday, July 23, 2013

Дураки і дороги

      Як людина, яка часто щось ремонтує, я звик до простого, і, здається, очевидного основного принципу - якщо ремонт проводиться в публічному місці, час його виходу з ладу повинен бути мінімізований. Ще працюючи в Укртелекомі, ми переносили стойки глибоко вночі, щоб якомога менше людей постраждало від цього вандалізму.

       Зовсім не те у Львові. Неможливо не дивуватись, споглядаючи ремонт доріг у нашому місті. У місті, де вулиці вузенькі, а машин багато, і тому кожна дорога перетворюється на "дорогу життя", практикується наступна революційна технологія.

Пункт перший. Повний дестрой.

    В цьому пункті всі дороги, які заплановані до ремонту на наступні півроку, знищуються важкою технікою. На місце приїздить купа бульдозерів, які здирають бруківку разом з тротуарами і люками, а на місце одного з люків ставиться гігантська чавунна параша для робітників. Якщо проводити аналогію з роботою програміста, то першою дією масштабного рефакторингу є повне відключення прямо в продакшені всіх фіч, код яких планується рефактнути за наступні півроку. Занавєс!

Пункт другий. Активний.

   Далі на сцену виходять зо два десятка робітників, які дуже активно порпаються у нутрощах дороги, і викликають в душах громадян серйозну надію, що зроблять вони все дуже швидко, і все не так вже й погано. Ну знесли половину функціонала в продакшн-системі, ну але помилку свою зрозуміли, і тепер сидять ночами аби все запрацювало! Буває, всі помиляються... Потерпимо. Зате потім матимемо чистий порефакторений код без багів!

Пункт третій. Таємничий.

   На четвертий день активного рефакторингу-ремонту громадяни з подивом помічають, що робітники з дороги зникли. Їх немає. Параша стоїть, матеріали на місці, але дорогу ніхто не робить. Лише двоє-троє людей епізодично колупаються в рештках дороги, але результатів не видно жодних. Їх і не може бути. Не можуть поремонтувати дорогу два вуйка з киянками, навіть якщо в них по шість рук.
Нема комітів. Програміст, що робив рефакторинг, стомився, і перемкнувся на інший баг. А про рефакторинг - забув, і тому юзери криють його матом і сидять без ключових фіч, не розуміючи що відбувається, і коли це закінчиться.

Невже ті, хто сидить в ратуші, не розуміють, що спочатку потрібно зробити одну дорогу, але швидко, а потім закривати наступну для ремонту?

No comments: