google analytics

Saturday, July 25, 2009

Старий Львів

Люблю вивчати все старовинне, отже для мене Львів - саме те що потрібно. Блукаючи старим містом, ніби дотикаєшся до минулого, і від цього захоплює дух. Кожна дрібниця має значення, бо це старовинна дрібниця. Все цікаво і незвично, бо Це збудували "дрєвніє Гаммі"...
Більшість туристів ніколи не побачать того що побачите зараз Ви. Такі місця не входять у туристичні маршрути, але вони дуже яскраво показують старе місто і всі його особливості і хвороби.
У цих районах, будинках, підворотнях живуть люди і зараз. Важко уявити проблеми, з якими вони стикаються - пічне опалення, не завжди є каналізація, і це в центрі мілліонного міста. Йоооой, щось тебе на фільософію потягнуло і Байроном наб...ло трохи. Фото давай !

Якби Ви жили у центрі Львова, Ваш вхід у під'їзд міг би виглядати так:


Або так:


Або навіть так:


А ось що далі, за входом - це власне сам під"їзд - судячи із запаху дуже популярне місце для відправки фізіологічних потреб. Ось чому я не люблю ходити сам по таким місцям - є ризик що тебе запідозрять у бажанні сплюндрувати історичну спадщину. Якщо нема компаньона (а дружина погоджуєтья лазити там не завжди, обов"язково вішаю на шиї фотоапарат.


Ось такі там трапляються електрощитки:


По-польські ніби там нашкрябано щось, я навіть читав - спробуйте й Ви.

Досить популярне львівське кафе з надзвичайно важкими суцільно-металевими стільцями:


Я тут навіть мав весільні фото, але мені ніколи не спадало на думку пройти далі за ці стільчики. А дарма ! Ось що за ними:




Двори такого типа називають "колодязі" - це з усіх боків оточений стінами простір між будинками. Вихід на вулицю через браму або двері під"їзду. Ось типовий "колодязь":



Червоні двері - ну простошедевр бляхарства :-)

І от там - по сходам вверх - хтось теж живе...



Той самий двір:


А далі, в кінці двору, ми побачили вузенький вхід незрозуміло куди. З"ясувалося що це теж під"їзд, тільки вже будинку з сусідньої вулиці ! І ми вийшли на неї. Ось вхід і цей під"їзд зсередини:






Двір біля Вірменської церкви:


А ось неймовірне популярне туристичне місце - кафе Дзига (відкрита частина):


Всередині:


Стіни завішані картинами місцевих митців, на яких іноді можна побачити знайомі обличчя:


Для любителів Ранєток - це Пікардійська Терція :-)
Інтер"єр там дійсно цікавий. Наприклад, оцей фрагмент стіни викладений цеглою з клеймом різних заводів. В ті часи вся цегла мала клеймо, я вже стикався з цим під час ремонту в своїй берлозі.


Вікна у Дзизі виглядають так:


Ось ще одна колоритна львівська кнайпа - "Під гасовою лямпою". Як відомо, її було винайдено у Львові ось цим перцем:


І ніби в цьому будинку:


Ось поки що і все. Це є найстаріша частина міста, будинкам в середньому по 400-500 років. Молодші квартали австрійських і польських часів не менш цікаві.

No comments: