google analytics

Sunday, December 2, 2012

Євроремонти

Чомусь так склалось, що в нас люблять скрізь робити афігєнно дорогі і круті "євроремонти", зовсім при цьому забуваючи про практичну сторону справи. Візьмемо офіси. Потрапивши в офіс Демонваре в Дубліні, з першого разу нічого не помічаєш - офіс як офіс. Та повернувшись, розумієш наступні речі:
По-перше, там мені жодного разу не було ні душно, ні холодно. Завжди було просто комфортно, і було чим дихати. У всіх офісах українських компаній, де я був, це вічна проблема: 
  • душно - всіх відкривають вікно і виходять; 
  • холодно (через щойно відкрите вікно) - вікно закривається
  • по батонам, капронам, шиям нещадно дує лютий кондюк - крутимо ручки на кондюку, підпираємо перфокартами шторку, або й взагалі вимикаємо нафіг.
Замість того в офісах інопланетян працює повноцінна приточно-витяжна система вентиляції, яка забезпечує достатній повітрообмін і температуру.  Вікна не відкриваються взагалі, там і фурнітури такої немає. 
При крутих ремонтах в наших офісах на цю абсолютно необхідну річ кладуть грубого практично завжди, що згодом виливається у великі проблеми - там постійно або холодно або душно. 

Те саме коріння і в іншої проблеми наших офісів,- запахів в туалетах. Так, можливо наші люди більш схильні мочитись повз унітаз, і влаштовувати інсталяції в туалетах, та щось мені підказує, що традиційний сморід у туалетах в українських офісах - через брак вентиляції. Ну здавалося б - проста ж річ - кожній здоровій людині ясно, що такий об"єкт як курилка чи санвузол вимагають підвищеного обміну повітря. Єдині, хто цього не розуміє - це ті, хто проектує офіси мрії. От мені вентиляція в туалеті важливіша, ніж італійська плитка на його стінах ! Доречі, ще про туалети. Ну хіба може людина, яка робить ремонти, не розуміти, що білий (!!!) шов між плитками в параші на підлозі за три дні стане коричнево-жовтим ? І тим не менш обирають саме цей колір - колір чистоти і невинності, який буде в лічені дні сплюндрований безжальною реальністю.

Що ще згадалось з дублінського офісу - там не гримають двері. Тобто взагалі. Я не знаю як вони це роблять, та двері не гримають. На них взагалі немає ручок, вони автоматично закриваються доводчиками, які відрегульовані таким чином, що двері не видають жодних звуків. В це важко повірити, коли, сидячи в кабінеті, чуєш бац-клац-бум щохвилини. На найчутливіших місцях найпопулярніших дверей зроблені блискучі металеві нашивки, які не протруться і не засруться, хоч пинай їх ногами десяток років, і які чистяться льохкім двіженієм рукі. Це просто як два байти переслати, і це дуже ефективно !

Однією з найбільш проблемних штук в офісах всіх фірм, де я бував, є нескінченні жмути дротів - розеток вічно мало, вони вилітають зі стін, дроти плутаються під ногами, перетираються коліщатками стільців, і т.д. Знову ж таки - в офісі Демонваре всі дроти заховані під фальш-підлоги чи фальш-стелі, а на  кожному столі, чи під ним, є просто 5 розеток. Доречі, і УПСів, які додають купу дротів, і купу головняку адмінам, я теж не бачив ніде в офісах - напевне система безперебійного живлення там централізована, як і вентиляція.

Кухня. На кухні завжди купа їжі і напоїві. Так було і на айронпорті, так є і на демонваре. Вони не знищують все шарове у лічені хвилини, як це відбувається у нас. Але це вже інша історія, облаштування офісу вона не стосується.

На підлогах скрізь - килими або ковролін. І так, доречі, у всіх готелях і офісах, де я був. А секрет, мабуть, простий - спокій працівників чи мешканців готелю. По ковроліну не чути постійного цок-цок-цок, і взагалі, він робить офіс затишнішим і тихішим. Як вони його чистять - я не знаю, але це дуже і дуже зручна штука.

Чому так ? Багато хто з наших людей бував в інопланетним офісах, де люди роками напрацьовували підходи і знають що можна і потрібно робити, а що ні.
Нічого і видумувати не треба, бери і застосовуй чужий досвід...

No comments: