google analytics

Monday, June 16, 2014

Колір Моря

     На нас чекає час відпусток. А в відпустку всі хочуть "на море". Ви можете скільки завгодно розповідати мені про карколомні пригоди в хостелах з павуками на стінах, але коли у вас буде сім"я, дружина з дітьми потягнуть Вас на море, а не в хостел на 48 койок в кімнаті. Нічого особливо і не змінилося з часів мого дитинства, коли влітку всі запрягали свого Жигуля, і їхали в Крим. Повертались чорні, з в"язками бичків на шиї, і з купою вражень. Тепер все те саме - люди далі їздять "на море". Тільки вибору тепер більше. І Крим забрали.


     Вже 5-й рік поспіль навесні я берусь за пошук моря. Після п"ятої поїздки я вирішив поділитися своїм досвідом щодо організації морського відпочинку. Мова йтиме про Туреччину, оскільки країна безвізова, туризм налагоджений на високому рівні, ну і оллінклюзів:) Не тому, що я хочу бухати чи  обжиратись, просто не хочеться ні про що думати під час відпочинку. Ні про те де будеш вечеряти, ні скільки це коштуватиме, ні як добратись до готелю. Така собі країна, що винайшла відпочинок в чистому вигляді. 

    Не сподівайтесь, що відпочинок за бугром "весь хороший". Це - неправда. Готелів, які вам не сподобаються, скоріш за все більше, ніж тих, що сподобаються. Вперше я так і думав, тому пристав на першу-ліпш пропозицію турфірми, про що потім пошкодував. Обирати потрібно прискіпливо.

    Ніколи ніколи не приставайте на дефолтні пропозиції турфірм. Ніколи. По-перше, цим ви неймовірно обмежуєте себе в виборі, оскільки турфірми масово продають добре якщо 5-10% доступних готелів. По-друге, вони в більшості випадків нічого про ці готелі не знають. Або майже нічого. Ще менше вони знають про Ваші потреби. 

      Шукайте готелі самі. Самі і тільки самі. Якщо слухаєте чиїсь поради - прогугліть те, що Вам порадили. Жодні проспекти Вам в отриманні інформації не допоможуть. Читайте відгуки - кращого методу я не знайшов. Знаю, що відгуки іноді пишуть під замовлення. Знаю, що люди всі різні, і враження у всіх різні. Але якщо є кілька відгуків, що вхід в море - можна ноги поломить, а для Вас важливий вхід в море - це привід відмовитись від готелю.

     Користуйтесь лише послугами турфірм з іменем. Не вірте тому, що від турфірми нічого не залежить. Це - неправда. Так, турфірма "просто" перепродає Вам тур, який купує в туроператора типу ТезТуру, беручи за це до 10% вартості туру. Вона - просто посередник. Але вона може легко взяти з Вас гроші, забронювавши, наприклад, не те, що Ви замовили. А за день до вильоту сказати Вам, що Вас відмовився приймати Ваш готель, і тепер Ви їдете в інший. Бувають нюанси і з затримкою віз у "візові" країни.

     Користуйтесь лише послугами туроператора з іменем. Не вірте тому, що від туроператора нічого не залежить. Це - неправда. Від туроператора залежить абсолютно все - від безпеки доставки Вас в готель до вирішення форсмажорних ситуацій.

    Відштовхуйтесь від потреб. Те, що ідеально для інших, може бути пеклом для Вас. Для когось пріоритетом є наявність різноманітного бухла, для когось - весела анімація, а комусь потрібні шумні компанії. Для нас, наприклад, важливе море. І я дивуюсь, що в відгуках море взагалі часто відсутнє. Те, що в ресторанах черги, немає баранини, чи бадяжний віскарь - написано. А от моря - нема! І якщо я потраплю в готель з високим рейтингом, але поганим входом в море - відпочинок буде зіпсовано. Турфірми постійно розповідають те саме - скільки в готелі гірок, і чи є анімація. А мені от гірки - абсолютно пофігу. Анімація - теж, хоча дитяча анімація - потрібна.

    До туреччини не 2 години, а 7. Тому що чекіни, багажі, прикордонники, і дорога до готелю. 7 - це за умови, що Ваш готель не дуже попсовий, і близько до аеропорта. Якщо ж це не так, може бути і 9-10 годин, бо Ви потрапите в трансферний автобус великого формату, який на шляху до Вашого готелю розвозитиме туристів ще в готелі по дорозі.

      Не_перша лінія. Готелі на другій і далі лініях недаремно коштують дешевше. Йти по турецькій спеці на пляж - задоволення мало. Я знаю, що ходять шатли, але в них є обмежений розклад, і цей розклад не обов"язово збігається з Вашим.

     "Велика гарна територія, 7 гірок, 15 басейнів, міні-клуб...". Підступна штука. Так, велика гарна територія - це плюс. Для когось. Але що буде, якщо Ваша дитина попроситься погуляти цією "великою гарною територією" поки Ви доїдаєте 10-ту тарілку ОллІнклюзіва? Відпустите? Не думаю. Адже потім Ви замахаєтесь шукати дзєцко на тій "великій гарній території", в паніці думаючи в який з 15 басейнів Ваше дитя могло впасти. Те саме і з анімацією. Так, хороша анімація - з одного боку плюс. А з іншого - може легко вийти так, що Ваша дитина навіть не захоче вийти до моря, бо їй цікавіше бавитись в піратів в міні-клубі.

     Їжа. Я бував в різних готелях, але ще жодного разу не потрапляв в такий, де не було б що поїсти. Правда, я не балуваний. Але кількість уваги до їжі у відгуках - просто лякає. Таке враження, що всі вдома їдять фуагру і заїдають ікрою. За це переживати не варто. Якщо Ви не гурман, не алергік, і не маєте якогось гастриту - все буде ок.

      Турки. Турки - не араби. На жінок не кидаються, в основному добре вишколені і європеізовані. Країна - досить цивілізована. Вивчіть основні фрази їх мовою, ставтесь до них з повагою, і вони принесуть Вам лише позитив.

     Персонал. В основному вся обслуга туроператорів - представники Казахстану і України. Росіян і білорусів - майже немає. Всі гіди, трансфермени, і інші представники операторів живуть в таких собі гуртожитках по кілька людей на кімнату, майже не мають вихідних і лікарняних. Познайомтесь з ними. В них нелегка робота. Вони завжди раді голосу і рідній мові. Ви дізнаєтесь багато цікавого, гарантую. І ще.  При доставці Вас в готель біля водія буде скринька для чайових. В ній нечасто щось є, але Ви - лишіть там бакс. Ці гроші ділять між собою трансфермени і водії. Це - їх підробіток, "бакшиш фіфті-фіфті" :)

       Час поїздки. Тут потрібно дуже добре думати. Якщо мета - не море, можна їхати і на травневі свята. Якщо потрібно море і купання в ньому - не їдьте раніше кінця травня. Дуже велика ймовірність, що погода буде нестабільною, а море - прохолодним. З моїх спостережень оптимальним часом є самий початок червня. З липня по середину вересня в Туречині відверто спекотно - до 45 градусів. Не вірте, коли говорять, що там інша спека. Вона дійсно інша - гірша. 45 градусів - це 45 градусів. Якщо в такий день Ви 5 хвилин постоїте на сонці - Ви вкриєтесь пухирями від опіків. Сонце там пече куди сильніше, ніж в нас. Я розумію, що трапляються унікуми, які їдуть влітку в Єгипет (!!), але екстремальні випадки виходять за рамки цього посту.

     Екскурсії. Хороша штука, хоч і дорога. Але сидячи біля моря в +40, подумайте, як Ви будете ходити під турецьким сонцем, оглядаючи руїни якогось монастиря. Вирішувати Вам...

Ніби все. Сподіваюсь, для когось це буде корисним. Гарного відпочинку!

No comments: