google analytics

Sunday, September 20, 2015

В порушника теж є лице

Як правильно робити зауваження тим, хто паркується на переходах і не лишає проходу пішоходам? Зазвичай небайдужі люди повчальним тоном висувають претензію, і вимагають негайного відновлення справедливості. Причому далеко не завжди пояснюють в чому проблема. Цей підхід часто працює, але часто і призводить до конфліктів. Річ в тім, що в людей є гордість, і їм зазвичай на рефлекторному рівні дуже не подобаються дві речі. Перше - коли хтось дає їм негативну оцінку, друге - коли хтось примушує їх зробити щось. 
 Одного разу я був свідком карколомно ідіотського випадку, який можна включати в підручники з психології в незмінному вигляді, такий він поширений і класичний. Я тоді вчився водінню і мав практику, тож перед черговим уроком мій Сенсей стояв біля 106-го Пижа і курив, запиваючи Живчиком. Я стояв поруч. Раптом з-за воріт пролунав крик, який сповіщав, що Сенсей став біля виїзду з приватного подвір’я, в якому жив злий пес господар. Злий господар наїхав, сповістивши Сенсея (який легко підходив господарю в батьки), що той мудак, і мусить негайно перепаркуватись. Сенсей - вибачився, і сказав, що перекурить і від’їде. Господар сказав що ніхуя собі дєдушка борзєєт, і, покричавши далі, змусив-таки сивочубого Учителя кинути папіросу.

Розберем випадок детально, не претендуючи на академічність підходу. Для простоти і наочності назвемо господаря просто Г, що скоріш за все від істини недалеко:
  1. Г наїхав на Сенсея, в грубій формі вказавши тому на його помилку і вимагаючи негайно її виправити. При цьому по суті справи Г був абсолютно і незаперечно правий.
  2. Сенсей не заперечував, і попросив таймаут. Для чого? Він  так хотів докурити? Ні. Він зробив це, щоб зберегти лице. Інакше виглядало б, що він виконує авторитарні команди вдвічі молодшого за віком пацана.
  3. Г таймаут Учителю не дав, навіть на його прохання, і продовжив наїзд.
  4. Сенсей вирішив не вступати в бій, і ганебно відступив.
На мою думку, більшість конфліктів з порушниками паркування відбуваються по схожій схемі. Тільки в цьому випадку в ролі Сенсея - порушник, а замість четвертого пункту відбувається сварка, а то й лицарський турнір.

Подумайте про одну гіпотетичну ситуацію. Ви йдете вулицею, і у Вас з рук падає папірчик. Випадково. Тут же до Вас підходить людина, і каже:
- Будь ласка, підніміть папір. Кидати сміття на вулиці - свинство.
А далі людина стоятиме над Вами, очікуючи, що Ви піднімете сміття. Якою буде Ваша реакція? Вона - передбачувана. Перше - Вам буде неприємно, що якийсь тип вважає Вас свинею, що розкидає сміття під ноги. Рефлекторно Ви почнете захищатись.  Хто він такий, щоб погано думати про Мене?? По-друге, Вам не пасуватиме піднімати сміття під його наглядом. І навіть якщо Ви зробите це під тиском, неприємний післясмак лишиться надовго. Адже Вам не дали можливості зберегти лице. Вас - вершину натхненної праці Творця - примусили виконати чужу волю! В результаті буде або конфлікт або бійка, а замість усвідомлення прийде в кращому випадку страх, а в гіршому - бажання помститись.
Якщо Ви чуєте за собою силу, а метою є поламати опонента, довівши йому його ницість - це Ваш шлях. Правда, є недолік - людина буде озлобленою, і намагатиметься за відсутності караючого меча мститись злим пішоходам. Тобто з великою ймовірністю паркуватиметься як скот і надалі. 

Якщо ж все це робиться для того, щоб людина просто перепаркувалась, і більше по можливості так не робила - можна спробувати інший підхід. Він полягає в тому, щоб з повагою звернутись до людини, пояснивши чому так ставати погано, і як це заважає іншим. І попросити перепаркуватись. А потім... просто подякувати і піти. Цей останній крок розриває шаблон, я знаю. 

 Радикальна різниця в тому, що замість претензії розмова починається з опису проблеми. А замість команди людина чує прохання вирішити цю проблему. А замість контролювати, Ви просто йдете. І тепер людині, в якої є гордість, не потрібно виконувати команду чужої людини, та ще й під її контролем. В людини є відчуття, що її поважають і їй довіряють. І вона їде. Або, принаймні, наступного разу паркується краще. Я не раз випробовав це особисто, і це непогано працює. Крім того, це просто і логічно пояснюється з точки зору людської психології.

P.S.
Листівка в дверцята добре працює для авто, в яких відсутні водії:
https://docs.google.com/document/d/1ZcRAjV1muVagrpckKz4i6lGYZJvlCyqz2dk4Plor3hs/edit?usp=sharing

3 comments:

Diak said...

Все правильно, але є ще одна модель поведінки, я її кілька разів пробував, і за моїми підрахунками вона працює в найкраще в короткотерміновій перспективі, тобто твоє побажаня виконується швидко, питання чи шось дійшло до людини.
Модель зветься "істєрічка" і доречі мені здаєстья що господар якраз її і використав.
Підходиш тупо зразу починаєш верещати "що ж ти катіна тут став" "заїпали ви вже тут ставати" і т.д.
Жертва виконує вимогу якнайшвидше бо незнає що ще чекати від істєрічки. Також саксес фактор залежить від рівнів опопнентів, тобто якщо це водій вс водій, то саксес фактор вищий, ніж водій вс пішохід.

Eugene said...

Це ризиковано, але якщо хочеться поскандалити і є до цього хист - напевне продуктивно. Я так не вмію.

MAG said...

Слушні зауваження, їх дієвість та обмеження класно проілюструвало реаліті-шоу "Патруль" :)