google analytics

Wednesday, March 18, 2015

Тут і Там

    В середовищі програмістів і бізнесменів суперечки про те, чи варто їхати жити за кордон, дуже поширені. Від тих, хто проти, та навіть від тих, хто вже наважився, часто можна почути слова: "Тут дороге житло, високі податки, я в Україні більше зароблю.". І це - свята правда. В будь-якій цивілізованій країні у вас мало того, що заберуть половину заробленого, так ще й присутня "уравніловка". Тобто заробіток середньої людини не сильно відрізняється від заробітку вашого. Відповідно, неймовірно розумний і елітарний, Там Ви більше не зможете відкривати ногов будь-які двері, і почуватись представником вищої касти. Не зможете ходити в кращі приватні клініки і ресторани, купувати дорогі авто, знімати дорогі квартири. Будете як всі - економити воду і здавати пластикові пляшки.

   Опоненти зазвичай заперечують: "Там - якісний транспорт, чисті вулиці, посміхнені люди, і чиста вода в крані. В Україні за будь-які гроші цього не купиш". І це - правда, принаймні частково. Але є ще одна різниця між розвиненими країнами, і такими, що розвиваються. Щоб її зрозуміти, кілька історій з життя. 

В 2008 році я спитав сестру який відсоток в них Там по депозитам. Виявилось, 1-2%. ?? В нас банки дають 14%. В доларах!
- Як це?
- Так. 14%. Давай мені кеш, я покладу, і потім тобі віддам. Вас же грабують.
- А якщо банк розвалиться?
(сміх в трубку)
- Як розвалиться? Україна вже давно не та, нічо в нас не валиться. Давай гроші, ми зараз такий бізнес замутимо, що всі англійці там обдрищуться.
- Хм. Поговорю з чоловіком.
...
- Річард сказав, що такого не буває, ми - відмовляємось.
- Як знаєш...
Назва банку була Надра. Через півроку після розмови він зник з лиця Землі. 

    Менше двох років тому я зустрівся з другом, який розповів, що практично живе з відсотків з депозиту в приваті. Знайшов спосіб заробляти добре, поклавши сотню-другу тисяч на депозит під 25%. Він почувався дуже впевненим і забезпеченим. За три місяці стався Майдан, курс впав, і друг втратив все, що заробив.

    І остання історія, теж фінансова. В нас з Іванкою були якісь вільні гроші, і ми вирішили походити по банкам щодо умов депозитів. Прийшли в Райффайзен - 3%. В сусідній банк в приміщенні піцерії - 11%
- Чому у вас 3%, якщо в сусідів - 11??
- Ну в нас не буває більше. Ми - серйозний банк...
- Тьфу на вас, я йду до сусудів!
     Згодом я зрозумів одну річ. Різниця між Там і Тут - це як різниця між банком з 2% і банком з 15% річних. В ризиках. Ви можете заробити в банку 15%, але тоді маєте бути готовим, що банк згорить, бо в ньому немає пожежної сигналізації і охорони, або просто зникне разом з Вашими грішми. Непорушний закон збереження. Не буває багато, швидко, і надійно одночасно. Можна лише вибрати будь-які два пункти, і то не завжди. Для продвинутих айтішників - це така собі теорема САР, застосована до життя. Ти можеш заробити добрі гроші Тут, і почуватись королем серед жебраків, купувати машини, обвішуватись гаджетами, і просерати гроші в кращих кабаках, але будь готовий, що все це перетвориться на гарбуз в один момент. Йдеться не лише про матеріальні втрати, від яких ще можна пробувати якось захиститись. Якби ж то. Може, наприклад, статись революція, війна, яка зруйнує Ваш дім, родину, і життя. Люди чомусь думають, що це все стається через якісь прикрі випадковості, але це не так. Так просто має бути. Можливість таких подій закладена в саму суть країни, що знаходиться під ярликом "що розвивається". Це - закон природи. А ще може прийти корумпований міліціонер чи чиновник, який буде Вас тероризувати. Ви можете захворіти, і всі Ваші статки підуть лікарям. Потому Ви все одно з ймовірністю 90+% помрете, і Ваша родина лишиться з доброю пам"яттю про папку і без копійки. Може статися все.

     Суть в тому, що 15% річних ніколи не даються просто так. За ці високі відсотки люди в країнах, що розвиваються, платять високим рівнем непередбачуваності, яка не дає можливості скласти плани на якісь більш-менш тривалі періоди часу, і створює постійний стрес. Яскравим прикладом цього є ситуація останнього року, коли люди не знають чи завтра не опиняться на війні, а то й в трупарні. Грошей наче стало ще більше, адже долар стрибнув, і буде рости далі. Всі щасливі? Та щось не дуже... Тому що зросло що? Той, хто прочитав пост, відповість правильно!

Зросла турбулентність і непередбачуваність. Закон збереження :(