google analytics

Monday, March 2, 2015

Inception

     Якщо ми хочемо, щоб війна закінчилась, і більше її ніколи не було, найвагомішим внеском кожного буде винести телевізор на смітник. Всім людям. З усіх боків. Так, не лише росіянам. Всі страждають однаково, просто ступінь абсурду різна. Викинути нах...й з абсолютно усіма каналами крім хіба Діскавері. З інтернет-трансляціями. З усіма ток-шоу, новинами, і так званими аналітичними програмами. Задача медіа - зовсім не інформування мас, а формування їх свідомості в потрібному напрямку. І цей напрямок дуже рідко збігається з тим, що дійсно потрібно людям - "пропагандою" людяності і духовності, з якою в нас страшна біда. ЗМІ успішно користуються прикрою особливістю людського мозку, та й людської природи загалом - тяжіння до найлегшого, до шляху найменшого спротиву. Навіть молоді розумні люди дуже і дуже до цього схильні. Думати і аналізувати інформацію самому важче і довше, ніж брати готову перероблену їжу з чужих рук. Вона смачніша - вона приправлена смаженими фактами, сварками, інтригами, розслідуваннями, підсолоджена силіконовими цицьками і гарними картинками. Встояти важко.

     За допомогою ЗМІ можна влаштувати будь-яке протистояння, аж до кривавої війни. Для цього достатньо двох речей - доступу до вух, і небажання людей думати над почутим. Потрібно вбити в голову людям ідею про "боротьбу з укрофашизмом", "кривавих правосєків", "зросійщене донбаське бидло", чи ще якусь маячню. Мета - за допомогою заселення таких ідей у свідомість поділити людей на "квадратних" і "круглих", звівши все розмаїття барв світу до чорного і білого. Мислити в чорно-білих кольорах - легше. Правий-неправий, свій-чужий, ангел-демон, На спробу розуміння широкої кольорової гами світу потрібні зусилля і час. Людський мозок автоматично йде шляхом спрощення, і потрапляє у пастку. Далі вже механіка - залишається лише роздати калаші і гради, і вчорашні сусіди самі перемелять одне одного з великим натхненням і священною вірою у свою правоту.
    Якби люди складали думку про ситуацію самостійно, думаючи головою, і аналізуючи інформацію з різних джерел, в світі не було б кому воювати. Діти не лишались би сиротами, жінки мали б чоловіків, а чоловіки будували б світ замість вбивати інших і годувати хробаків. Божевільні правителі виходили б в чисте поле, і "махались" між собою. Від чого всім був би лише профіт :) Якби люди нарешті зрозуміли просту істину - ну не ділиться світ на чорне і біле, він неймовірно кольоровий - вони б не дали за допомогою медіа поділити себе на "правильних" і "неправильних" українців, "вату" і "правосєків", "майдан" і "антимайдан". Ніхто не пішов би вбивати іншого. Кольорову людину вбити важко. Чорну - легко, адже так приємно брати участь у знищенні "абсолютного зла".
       Роль ЗМІ у зомбуванні і "чорнобілізації" світу - величезна. Вони постійно нав"язують нам одну "абсолютно правильну" думку, вказують хто правий, а хто - ні. Причому хто правий і неправий повністю і беззаперечно. Є ангели і є демони. Без півтонів. Все просто. Визначайтесь за кого ви, беріть бруківчину, калаш, чи град, і вйо мочити собрата.
     Будь ласка. Користуйтесь мізками. Викиньте телевізор. Згадайте чи прочитайте Фаренгейт 451 і телевізори на всю стіну. Ми вже близько. Ми припиняємо думати і починаємо бути ідіотами, яким можна впарити будь-що. Нам все здається, що "зомбують" всіх інших, але не нас. Але це не так. 

4 comments:

Unknown said...

Не розкрито роль церкви, освітніх закладів.(Війни були і коли небуло ЗМІ)

Живу без телевізора десь біля 4 років, жодного разу не пожалів.

Eugene said...

Часи були інші. Раніше переділ світу шляхом війн був цілком нормальним явищем. Хоча промивання мізків так само йшло повним ходом, просто без телевізора.
Церква і школи в тому сенсі, в якому ти їх згадав - це і є змі.

Unknown said...

Я теж живу без ТВ вже десь років так 6 (з яких останніх півтора воюю з дружиною, яка хоче, щоб я придбав телевізор). Різницю бачу кожен день - колеги на роботі вже просто за*бали, їхня агресія просто зашкалює.
Щодо церкви, школи і т.д., і взагалі висвітленої теми надибав цікавий експеримент, який можна переглянути тут: http://zombi.kanalukraina.tv/#rec1039635

Eugene said...

Так, теперішній рівень ненависті серед людей - дуже високий. Багато в чому це залуга ЗМІ.