google analytics

Sunday, March 15, 2015

Ще трохи Берліну

Нарешті випало погуляти Берліном. Нажаль, гарних затишних місць я побачив наразі дуже мало. Місто величезне, сучасне, закуте в бетон і цеглу. З купою дуже недорогої, як на західну Європу, їжі, малим в порівнянні з Лондоном різномаїттям кольорових людей, хорошим чистим транспортом, і німецьким мінімалістично-квадратним порядком. Порядком у всьому - все скрізь закріплено, нічого не падає з дахів на голову, все міцне, практичне, зроблено на совість. Якщо щось потрібно зробити - німець зробить це міцним, простим, і абсолютно практичним. Прямокутні однакові будинки, рівні ідеальні тротуари, відпід...ений до блиску транспорт (доречі, теж квадратний). Трохи пробують з цим порядком боротись мешканці, відчайдушно засераючи відчищені вулиці. І дещо їм таки вдається.






Вся колія рясно засипана сміттям.

В центрі картина ще гірша. Але є й дуже чисті райони.

Велосипедів - дуже багато, але на місці влади я б ввів відповідальність за жорстоке поводження з двоколісними друзями.








А це - невід"ємний атрибут кожного європейського великого міста - міські велосипеди напрокат:

Вони теж "німецькі" - всі такі квадратні і монументально-міцні.
Крім двох метро (U-Bahn & S-Bahn) в місті є круті чистесенькі трамваї і такі ж круті автобуси.



Автомати для продажу квитків.


І системи Car2Go і Drive Now. Ідея їх в тому, що ти можеш брати в місті будь-яке авто, що належить до системи, і їхати куди хочеш за 29 центів на хвилину. Парковка, бензин - проблема системи. Машина відкривається і заводиться пластиковою карткою, яку ти отримуєш при реєстрації. Машини - від електричних Смартів до міні-куперів. Але всі дуже доглянуті і пристойні. Як зрештою майже все в Берліні.


Стіна. Ми провели на різних частинах Стіни півдня, тому їй - окремий спогад...


Колишнє КПП "Чарлі". 


Електронна розповідалка, російська мова навпроти своєї кнопки - затерта :)
Знову стіна. Точніше, її іржавий монумент.

Хоч особисто для мене об"єкт Стіна виявився геть нецікавим і гнітючим, пробоїни в історичних знаннях я таки сильно підлатав. А берлінська стіна не була кордоном між ФРГ і ГДР, да.

Рейхстаг:


І новенька гігантська будівля Бундестагу.


Все довкола - здебільшого гранд і квадратіш, тож якщо ви поціновувач архітектури і затишку - можливо Вам в Берліні не дуже сподобається.




Нетипово для Берліну.
Замок Шарлоттенбург. Величезний, сумний.
Класний будинок. Нажаль, теж нетиповий для Берліна.
Довкола чергового квадратіш будинку цікава штука - рожева труба. Очевидно, так тимчасово подають воду на будмайданчики. Така труба через кілька сотень метрів тягнеться до всіх будівництв, яких тут величезна кількість.
Самий самий центр. Бранденбурзька брама.

Кран на горизонті фігарить черговий архітектурний шедевр.

З їжею в Берліні все більш ніж ок. В ресторанах напевне дорожче, але забігайлівок всіх марок і систем така неймовірна кількість, що поїсти за 5-6 євро не становить жодної проблеми. Причому це буде не канапка, а нормальна якісна їжа.

Такими штуками міряють тепло, і висять вони на кожній батареї.
Пошта. Як і в Англії, пошта тут - це все. Священна корова, яка процвітає, і від якої цивілізовані німці відмовлятись на користь електронної пошти і служб доставки абсолютно не поспішають. Таке враження, що це свідомо регулюється якимось законодавством.
Автомат для продажу марок :)

Торгова вулиця в центрі. Базар фірми Apple. IBazar :)



Салон ролс-ройсів. Поруч - крихітний салончик Тесли.




І магазинчик годинників для депутатів.



Такі штуки в центрі досить поширені. Можна дзвонити і лазити в Інтернеті, здається навіть на шару.

Світлофори зі смішними чоловічками, які звуться "ампельмани". Давним-давно кийсь психолог вирахував, що смішні чоловічки на світлофорах краще унилих чоловічків.


 
Доречі, світлофори абсолютно нетолерантні до пішоходів. Настільки, що мені жодного разу не вдалось перейти вулицю, щоб на середині вулиці не засвітився червоний. Якась дивна фішка, яка мене не на жарт напрягає. Особливо якщо зважити на те, що я молодий, здоровий, і ходжу дуже швидко.



Таксі Берліна - мерси і БМВ Х5.
Автомат продажу снеків на станції метро. По-німецьки надійно і суворо :)

To Be Continued...

2 comments:

Diak said...

Про івдповідальність і вєліки. Там насправді діє система, що часом ходить людина, і оглядає припарковані ровери, якщо їй здається що ровер тупо кинули, то вона приклеює жовту наліпку яка говорить, щось типу, якщо ти протягм місяця від дати хххх не забереш цей велосипед, його буде утилізовано. І через місяць його спилюють болгаркою.

Eugene said...

:) круто