google analytics

Saturday, July 26, 2014

Погляд "звідтамти"

    Я рідко беру щось на віру всліпу. Тобто без самостійного, а не вкладеного в вуха, аналізу джерел. Бажано - різних джерел. Це - складно. Просто -  подивитись телевізор, прочитати "свої" ресурси в Інтернеті, поспілкуватись зі "своїми" людьми. Це просто, і тому так чинить абсолютна більшсть людей. Часом навіть дуже розумних людей. І цим вдало користуються ті, хто формує громадську думку, вкладаючи людям у вуха будь-яке лайно на замовлення. Інший шлях - складніший, але його варто спробувати. Хоча б для того, щоб хоч трохи поламати плани ляльководів, які нас зомбують. Аналізуйте різні джерела, і тримайтесь якомога ближче до першоджерел. Це важливо, бо перероблена інформація рідко стає кращою, і частіше перетворюється на т.з. "інформаційний кал".

    Одним з найцікавіших джерел для мене є спілкування з різними людьми, які є свідками подій. Наприклад, небаченого сплеску тероризму на сході, в боротьбі з яким загинули вже тисячі людей. Сьогодні мені випала нагода поспілкуватись з молодою успішною дончанкою, що перебралась в Київ кілька років тому. Але, само собою, не втратила зв"язків з батьківщиною. Не наркоманка, не алкоголічка, матеріально забезпечена вєсьма добре. Її відповіді записані по гарячих слідах, близько до тексту. Жодного аналізу і обробки я не проводив свідомо. Людям, які обрали другий - складніший шлях споживання інформації - має бути цікаво.

- О! Цікаво, як там у Вас? Що Ви про все це думаєте? Що у вас відбувається?
- Частина людей підтримують повстанців, частина - Україну, частині - аби війна закінчилась. Відсотків не знаю. От в мене кум і кума. Вона - чекає на українські війська, він - записався в батальйон Х, і воює. Таких багато. Багато людей співчувають, але не воюють.
- А Ваш кум - хто він? Він не кримінальник, не наркоман?
- Ні. Автослюсар. Жінка, діти...
- А мотивація? До Росії?
- По-різному. В основному люди з одного боку після Майдану розчарувались в місцевих елітах. З іншого - весь Майдан йшла риторика, що на Донбасі саме "бидло", і їх треба виховувати, і робити "справжніми українцями". А у місцевих "Донбас нікто нє ставіл на колєні" - в крові, їм це вдолблюють змалечку. І тому підстави для спротиву були. А тут і Росія допомогла...
- А як Вам те, що говорять про конфлікт ЗМІ?
- Те, що говорять українські ЗМІ - це просто не налазить на голову. Маячня.
- Як поводяться повстанці з місцевими - не чули?
- Не знаю про Луганськ, але в Донецьку - комендантська година з 10 вечора. Якщо зловлять після - можуть відправити рити окопи на 2 тижні. Більше нічого не чула.
- Як думаєте, коли це закінчиться і чим?
- Не скоро. Україні це вигідно, бо цим можна пояснити жопу в економіці. Росії - в неї взагалі задача - дестабілізація обстановки. І тому будуть воювати далі.


No comments: