google analytics

Thursday, April 25, 2013

Медитація

    Я давно хотів навчитись медитувати. На мій погляд, мені часом не вистачає контролю над своїми емоціями, зокрема здатності знімати стрес без фельдшера Кахетіча і доктора Сандемана. А ці медики хоч і талановиті, та їх методи мають побічні дії. І  ще вони дуже не подобаються Іванці. Тож лишається альтернатива - медитація - те, що зміцнить мій Дух, і залатає шпари в моїх тонких оболонках.
      Взагалі, в житті дух якось несправедливо забутий - тіло ми тримаємо в тонусі в гейм-румі займаючись спортом, розум - читаючи книжки і фіксаючи баги (привіт, dw-341 !), а от дух... ним по великому рахунку ніхто і не займається. І даремно - адже він, згідно почутого, є найвищим і найближчим до Неба елементом людини.
   Для залатування шпар у моїх тонких оболонках були обрані курси медитації від... не буду називати імен. Група складалася з абсолютно різних людей - здорового дядька років 35-40, блондинки на крутому авто, сімейної пари, страшно грамотної бабці, 16-різної дівчинки з мамою, та цікавої дівчини, яка постійно (за її власною термінологією), кудись "погружалась".
   Учитель був схожий на індуса - середніх років, дуже спокійний і начитаний дядько, який, за його словами, має за спиною 30+ років медитації, та на даний момент зробив навчання технікам медитації своїм основним заняттям. За 8 двогодинних занять він мав навчити нас правильно медитувати, та викласти картину світу, яку він вибудував, скомпілювавши велику кількість найрізноманітніших джерел. Я не буду намагатися викласти цю картину світу - це було б надто важко, враховуючи невичерпність і глибину теми. Тому я опущу майже всю теорію, і розповім про власне медитацію.
      Доречі, жодного натяку на зомбування чи сектантство, яке я зазвичай добре бачу і сильно не люблю, я не помітив. Навпаки, Учитель викладав все з мінімумом мішури і красивої таємночої атрибутики, що так полюбляють багато "пророків" і "Гуру". Ніяких таємничих обрядів, ніяких білих одеж і пєснопєній, претензій на абсолютне знання, і іншої пурги. Все настільки просто і доступно, наскільки взагалі подібну надскладну тему можна спростити.
     Я не можу дати визначення терміну "медитація", а гуглити всі вміють самі. Думаю, визначень багато, але суть і мета процесу одна - відключивши думки, емоції, та зовнішні подразники, опуститись (чи скоріше піднятись) на рівень, який зазвичай нам недоступний - на рівень "чистої свідомості". Там немає емоцій, і тому це приносить справжній глибокий відпочинок. Крім того, перебуваючи в такому стані, людина ніби на деякий час з"єднується з вищим духом, і від цього просвітлюється. Практики медитації були здавна розвинені у багатьох народах і релігіях, свій аналог медитації - ісихазм - є навіть у християнстві.
     Медитація покликана не лише навчити людину від'єднуватись від реального світу, а й краще розуміти життя і себе - через сеанси наближення до Атмана, які мали б відбуватись під час медитацій.Круто, те що треба !
       Все було б ще крутіше, якби не той факт, що людський мозок постійно аналізує зовнішні сигнали і реагує на них. Десь грюкнули двері, зацокали каблучки, запахло кавою чи гівном (львів"яни зрозуміють) - і наш мозок вже нам не підпорядкований. Або просто промайнула якась думка, яких в наших нещасних головах є нескінченна кількість, і допомогти нам позбутися яких - одна з місій медитації. Отже, наш мозок постійно чимось зайнятий, і щоб від цих занять його відімкнути, нам потрібно зупинити увагу, і зробити це можна, перемкнувши її на щось менш цікаве і більш стабільне. В практиках медитації об"єкт, на який перемикається увага під час медитацій, називається "опорою".
    Опорою може слугувати фізичне тіло, картина, процес дихання, монотонна пісня чи молитва, перебирання чьоток - будь-які прості монотонні речі, я навіть чув про використання бігу по колу в якості опори. Однією з опор є т.з. мантра - дуже простий набір звуків, постійно повторюючи який (не вголос), людині вдається зупинити увагу на опорі, щоб потім, "відпустивши" опору, лишитися на самоті зі своєю свідомістю. Для цього не обов'якково сидіти в позі лотоса, виглядати як індус, і бути босим. Просто влаштуйтесь якомога зручніше, і пробуйте. Небажано робити це лежачи (заснете), в воді (потонете), з повним пузом - їжа перетискає чакри :) Бажана тривалість і частота медитацій - 2 сеанси на день по 25-30 хвилин кожен.
        В принципі, це основні положення "теорії медитації". Далі потрібно пробувати, що ми робили з першого ж заняття. Спочатку це важко. Мозок не звик відпочивати, він хоче все помічати і аналізувати, тому думки в голові рояться, а мозок "збивається", коли вуха чують найменший звук. Крім того, постійно щось десь чухається :) Але часом, хоч і далеко не завжди, людина входить в цікавий незвичний стан, описати який словами не вийде - це потрібно відчути. Спробуйте, це цікаво !

No comments: