google analytics

Sunday, November 26, 2017

Перша допомога

Ні, я не здавав на права, і ніхто мене туди не відправляв. Самому було цікаво - не раз бував в ситуаціях, коли такі знання не завадили б. Висновок - незважаючи на те, що я завжди цікавився медициною, і в порівнянні з середньою людиною знаю мабуть більше, мені було цікаво і корисно. Можна було спробувати що таке масаж серця і дефібрілятор, скористатись турнікетом для зупинки кровотеч, і отримати прикольне селфі на пам'ять :)


Деталі - клацайте Далі...



З відкриттів:

  1. Всі медицини - різні. Наші стандарти домедичної допомоги абсолютно відрізняються від прийнятих у Європі та США. Крім того, в межах однієї країни стандарти міняються раз на 5-10 років, часто доволі радикально.
  2. При судомах не можна тримати чи пхати в зуби вилку чи швабру. Скільки я  цього бачив... Останній раз колега так рятував футболіста Гусіна, за що був оголошений народним героєм. І даремно, бо це - єресь! Доречі, судоми трапитись можуть в кожного, це саме по собі не ознака епілепсії. Звільняємо простір довкола від небезпечних предметів, і коли судоми завершаться (це макс. кілька хвилин) - повертаємо людину на бік і даємо поспати. На бік - щоб не захлинулась рвотними масами і соплями.
  3. Якщо людина просто так непритомніє, але дихає - не рухайте її. П'ять хвилин. Велика ймовірність що мозок просто вирубив її на час до 5хв через нестачу повітря, стрес, і т.і. Обливати пивом, садити, будити - забудьте. Сто разів таке бачив. Мозок вирубив, значить була причина. Переверніть на бік, щоб не запав язик, розженіть всіх довкола, повідкривайте вікна, і чекайте. П'ять хвилин. Якщо не прокинеться - викликайте швидку. І не забувайте - слідкуйте за наявністю дихання. А якщо його т-т-т нема, то
  4. Масаж серця (оці всім відомі натискання на груди) - ефективний і без штучного дихання, бо прокачує кров по тканинам замість серця коли воно не б'ється. Так, якщо ви не хочете лізти в чийсь рот - не лізьте. Це плюс, але не необхідність! І частота має бути 100-120 качків на хвилину, а раніше в каноні було записано 60-80. І саме з недостатньою частотою пов'язано те, що після масажу серця лишається багато інвалідів з ураженнями мозку. Качайте частіше і все буде гут, є випадки відкачування після години неробочого серця.
  5. При невідкладних станах зазвичай є одна "золота" година після домедичної допомоги, і якщо домедична допомога буде надана правильно, і в межах години людина потрапить до медиків - шанси в неї доволі високі.

В основному знав, але напишу, бо це - дуже важливо!

  1. Якщо у вас болить там де серце, і цей біль змінюється або зникає залежно від положення тіла - у вас болить НЕ серце. Коли болить серце - воно болить незалежно від рухів, і болить у невідкладних станах сильно. Часто з віддачею в ліву руку, щелепу, ключицю.
  2. Іноді на наших очах помирають люди просто через те, що вдавились. Померти від цього - абсолютно елементарно, а як розпізнати і врятувати людину - гуглити "прийом Геймліха".

Всім здоров'я!

No comments: