google analytics

Thursday, January 5, 2017

Потоп



Одна з найкращих книг цього жанру на мою думку. На відміну від інших творів на цю дуже хитку і непевну тему ця книга дійсно схожа на грунтовну серйозну спробу розібратись в предметі, і відповісти на питання чому люди бувають щасливі і не дуже.


Деякі елементи теорії, що запам'ятались:
  • Людина тяжіє до впорядкування хаосу в голові. Чим більше порядку в голові - тим краще людина почувається. Хаос призводить до незадоволеності і розгубленості. Людині добре коли в голові є чітка картина, і вся інформація розкладена по поличкам. Коли цей порядок порушується - людині погано. Саме тому ми так не любимо руйнування планів, і інформації, що може похитнути нашу сталу картину світу.
  • Людина любить все, що впорядковує хаос в голові або відсуває його на другий план. Впорядковують його гармонійні ритмічні речі типу гарної музики, красивих картин, та гарних книг, тому люди люблять музику і мистецтво. Вони є зразком порядку і альтернативою хаосу. Актівіті типу спорту, медитації, алкоголь - відсувають хаос на другий план, і цим привабливі.
  • Якщо людина сама не займається впорядкуванням інформації і побудовою сталої конструкції в голові, це за неї зроблять ззовні. Наприклад, ЗМІ. Що і спостерігається щодня.
  • Наше життя - це не реальність сама по собі, а наша реакція на реальність і наші переживання реальності. Одна і та сама реальність для різних людей призводить до абсолютно різних переживань. Все що поза фокусом Вашої уваги - для Вас просто не існує.
  • Сильна і цілісна людина - це людина з більше-менш сталою, але гнучкою конструкцією в свідомості, яка при цьому може свідомо контролювати емоції і хаос в голові. До цього потрібно йти все життя. Це важко. Завжди думав так само, і завжди цього прагнув. Майже безуспішно наразі.
  • Особистість здатна до розвитку. Вона стає більш складною від читання все складніших текстів, споживання все складнішої їжі, перегляду все складніших картин, і т.д. Тобто якщо сьогодні Ви говорите, що не розумієте живопису, чи чим хороший віскі відрізняється від самогонки, це просто означає, що ця частина особистості в Вас не розвинена, і її можна розвинути. Тренуваннями. Старий принцип - If it hurts - do it more often.

Ця книга не зробить Вас щасливішим. Скоріше, навпаки. Але тим не менш вона приносить задоволення. Мабуть тому, що намагається впорядкувати хаос серед думок на цю тему, які так чи інакше відвідують багатьох людей.


No comments: