google analytics

Saturday, December 12, 2015

Людина без паспорту

Цікаво, чи потрібна людині держава, і що це таке? І як взагалі утворились перші сучасноподібні держави? Напевне це було якось так:
Жили собі чуваки, ловили рибу, сапали бульбу, і гнали медовуху. Один був крутіший за інших, і сказав, що він тепер буде називатись "Князь", а всі хто довкола будуть відстьогувати князю за "дах". Хто не згідний - "будуть проблеми" з пацанами. З часом, протягом тисячоріч, "князі" поділили таким чином все, де хоч щось росте і родиться, і прикрутили всіх вільних людей. Згодом перейменували "пацанів", які здатні створити проблеми, в МВС, випустили бланки паспортів, і роздали їх своїм "вівцям", заповнивши гарним каліграфічним почерком. Щоб всі знали чєй холоп перед ними. Холопів, доречі, на той час вже перейменували в "громадян", що звучить значно солідніше і вуху приємніше. 
Вот... Все це було так давно, що вже ніхто й не згадує як все починалось.
От власне цікаво. А якщо хтось незгідний? А якщо я не хочу належати до якогось "князя", і не хочу платити йому за "дах", тобто платити податки? Так можна? Я ніколи в житті не чув про такі випадки. Людина може взагалі не мати громадянства?

3 comments:

MAG said...

"Що це таке держава?"

Це така форма суспільної організації.

"Цікаво, чи потрібна людині держава"

Дивлячісь якій - пр. печерній людині не дуже, їй достатньо свого роду.

"І як взагалі утворились перші сучасноподібні держави?"

У результаті серії національних проектів переважно 19-го століття, попередні форми держави складно вважати подібними, в пержу чергу через відмінні джерела влади.

"Напевне це було якось так"

Практично все вірно до "Згодом".

"Людина може взагалі не мати громадянства?"

Може, див. https://en.wikipedia.org/wiki/Naturalization#Denaturalization

"А якщо я не хочу ... платити ... податки?"

Можна й не платити, але в такому разі треба відмовитися практично від усього, що пов’язане із цією формою організації.

MAG said...

П.С. Згадав, що https://en.wikipedia.org/wiki/Naturalization#Denaturalization це примусово, добровільно це https://en.wikipedia.org/wiki/Renunciation_of_citizenship

Eugene said...

"Форма суспільної організації" - це просто красива назва. Самим по собі людям як істотам держава непотрібна напевне. Згадайте 90-ті роки і вільних торговців. Жили якось і не тужили. Їх загнали в "держави" спочатку рекетири, щоб їх охороняти і брати за це данину, а потім перехопили менти. І я дуже сумніваюсь, що самим торговцям це було аж так потрібно.