google analytics

Saturday, May 14, 2011

Castle Howard

Багато-багато років тому якийсь лицар отримав від короля за свої заслуги великий маєток. Сотні років володіння розбудовувались, та продовжували бути родинним гніздом аристократичного сімейства. В наші дні кожен бажаючий може відвідати це неймовірне місце, і навіть відзначити там весілля, день народження, або іншу визначну подію.
Я свій день народження там святкувати не став - мабуть дорого, але заплативши за вхідний квиток в районі 12 фунтів, отримав повний доступ до саду та палацу на території маєтку. І людям добре, і власники мають достатньо надходжень, щоб утримувати величезну територію і палац у належному стані.
Територія CastleHoward величезна і неймовірно гарна. Ходити можна скрізь, табличок "По траві не ходити" я взагалі не бачив в Англії жодного разу. На території є озера, фантастично гарний сад, фонтани, альтанки, та власне палац.
Я так і не зміг нормально сфотографувати цей мур. Довелось виглядати з вікна машини і клацати.

Ще одна брама на території. Вхід стережуть леви з не дуже добрими мордами.
Сад. Єдиний вид паркану тут - декоративні кущі, вистрижені "під паркан", з такими от вирізаними у живому паркані арками.

Біля входу на територію гуляють павліни. Ярослава хотіла їх поганяти як голубів :-)
Приклад паркану. Довгий, високий, та ідеально рівненький. Виглядає як суцільна стіна, але це все - дерева типу туї (а може й власне туя).

Цікава клумба.

Інша частина саду, яка знаходиться перед палацом. Попереду - фонтан - найгарніший з тих що я коли-небудь бачив.

Нажаль, він не працював - пошкоджений сильними минулорічними морозами

Певно хороший був чоловік, раз стоїть у такому благословенному місці.
А от і власне палац. Від його вигляду просто перехоплює подих...






На території Ярослава зустріла справжнього зайчика (нажаль, без годинника) ! Доречі,  їх в тих місцях ми  бачили чимало, а по нічній дорозі від Еберстона до Манчестера зайчики сиділи мало не під кожним дорожнім знаком. 
Досить про зайчиків. На території є альтанка яка носить назву "Альтанка 4-х вітрів". Дуже-дуже гарна.
За деревами видніється альтанка 4-х вітрів

Вона ж - зблизька. Історія каже, що в старі часи
"сюди, подалі від біди народної, б...дівчат водили куркулі і графи." (С)

Напис застерігає, що сходи не не дуже "safe", і для нашої безпеки ходити по ним не можна. Я довго їх розглядав - нічого їм не бракує, в нас у центрі Львова треба дуже добре походити, щоб знайти сходи в такому хорошому стані.
Сонячний годинник на стіні палацу:

Ця "капсула часу" говорить сама за себе. Дуже хочеться, щоб за дві тисячі років її таки відкрили. Щось слабо в це віриться.
CastleHoward досі є житловим будинком, тобто власники живуть у цьому будинку, але частина його виставлена на огляд - як музей. В кожному залі, як і належить музею, є компетентні люди, які радо відповідають на питання відвідувачів. А там, куди ходити не можна, є отакі таблички:

Всередині палац вражає не менше ніж ззовні. Величезні зали, старовинні меблі, чудові картини на стінах...


Гарний камін. Схоже, що вони є основою опалення будинку - я бачив подібні, хоча й не такі розкішні, у багатьох залах.


В замку є своя власна церква - просто розкішна

Ехх, були ж колись цікаві потолочні плинтуси, або як їх називав наш керівник ремонту, "багети"...



Спробуйте вгадати призначення цього дива. Іванка відбилась від мене, фотографуючи його, і я побачив, що мою дружину на хвилинку лишити не можна - пристав до неї якийсь джентльмен, щось їй говорить, а вона перелякано на нього дивиться, і посилає руками сигнали SOS у мій бік. Підхожу, виявляться, що то він хотів їй розповісти що то таке є. А це, виявляється - Wine Cooler - брати з собою на шашлик дуже корисно, хто ж на шашликах тепле  вино п"є ! Шкода, що ця штукенція коштує аж 50 тис. фунтів (80 тис. доларів) :-)


No comments: