google analytics

Wednesday, April 10, 2024

Україна понад усе?

Здобудеш українську державу або згинеш у боротьбі за неї


   
Всі, хто колись чув гасло "Україна понад усе", мають розуміти. Це - гасло націоналістів, тобто людей, для яких найвищою цінністю є національна держава. Для порівняння - найвищою цінністю комуністів є світова революція, найвищою цінністю ісламістів є боротьба з невірними і насадження ісламу, і так далі.

    В реальності, якщо людям люто не промивати мізки, виховуючи фанатиків, держава, релігія, чи світова революція - не є найвищими цінностями для абсолютної більшості людей. Держави це, до речі, чудово розуміють. Тому, в законодавстві практично кожної держави хоча б з мізерним шансом війни, передбачена примусова мобілізація. Наявність такого законодавства - факт, а це означає, що держави не вірять в те, що для їх громадян держава є ціннішою за їхнє життя, здоров'я, і звичний спосіб існування.

    Ладно, держава - це складно. Надто висока і незрозуміла абстракція. Приклад. Ви живете в будинку на 100 квартир, і ось в будинок приходять озброєні люди, і силою наводять скрізь свій лад. Обране ОСББ - нахер, охорону - нахер, за нелояльність - відселення, свої податки і правила, і т.і. Який % людей візьме зброю і піде відбивати цю навалу? От реально, який? А я думаю, мізерний. Люди просто скажуть - пожили при одних, поживемо і при інших, а хто не хоче - виїде, просто купить квартиру в іншому будинку і виїде. Не підуть люди масово ризикувати життям за свій будинок. Не пі-дуть. Не треба себе найо%увати.

    І це, зауважте, не абстрактна Держава, а прямо реально своє, в БТІ на тебе записане, де ти знаєш кожен обіссяний ліфт і кожну спалену в ньому кнопку. Виїдуть в інший будинок, та й все. І не можна їх у цьому звинувачувати, це - норма і людська природа.

    З державою все куди як складніше і куди як менш однозначно. Поняття національної держави в принципі дуже нове, як і поняття політичної нації, яка є основою цієї держави. Не було ніяких націй ще років 300 тому. Люди ділились по релігії, верстві суспільства, професії, а світ для більшості з них закінчувався навіть не на межі області. Яких тоді мабуть також не було. І тому споконвіку всі держави своїх "громадян" (в лапках бо такого поняття також доречі донедавна не було) заганяли на війни літерально палками. Нічого не змінилось і тепер. Просто палки інші.

    Все решта - про державу понад усе, про готових масово помирати за державу громадян - це, пробачте, тупо пропагандистська дрисня. Точніше, це годиться лише для окремого типу громадян, які дійсно є, але їх завжди буде меншість. Масовий мешканець поводить себе інакше, і така поведінка - норма, що витікає з природи людини. З цим можна щось зробити лише дуже жорсткою пропагандою і перепрошивкою мізків, що складно в демократичній державі. Все це чудово розуміють держави, інакше не було б в законодавстві кожної з них норм примусової мобілізації на випадок війни...

No comments: