google analytics

Saturday, January 27, 2018

Оманлива простота


       Бухгалтерія. Кінець кварталу. Є три бухгалтери, які рахують одну цифру. При цьому всі троє отримують в результаті три різні суми. Права очевидно лише одна, і шляхом розкопок в нормативній базі з'ясовується хто саме неправий і чому. Перемога! Лишилось лише вказати тій, що помилилась, на її помилку, навести докази, і все - вона подякує і порахує правильно. 
      В реальності все геть інакше. "Третя" чомусь і чути не хоче про якусь можливу помилку. Вона "все робить вірно", вона "все життя так рахує", і взагалі - вона зайнята, їй не до дурниць. Три дні і пучок нервів витрачено намарно, цифра далі неправильна.

      Програмування. Код ревью. Людина тиждень пише якесь рішення, вивалює це на ревью, а їй раптом кажуть - тут зроби отак і отак. Так буде краще. Здавалося б - #перемога. Людині вказали на не дуже хороше рішення, сказали як правильно, і сказали чому. Зараз вона все поправить, подякує, і код стане кращим. Win-win!
      А насправді часто буває зовсім не так. Людина чомусь починає захищати свою позицію, над якою вона довго думала і працювала. Притому захищати часто не дуже раціонально. Закінчується це все тим, що ревьювери тикають автора носом в гівно, допоки переламаний автор не переробить код, матюкаючи в душі всіх оптимізаторів. В результаті буде витрачено неймовірно багато часу, і всі учасники процесу кілька ночей спатимуть погано.

       Вулиця. Мила дівчинка припаркувала свою "вишеньку" на пішохідному переході. Ви підходите до неї, вказуєте їй на очевидне порушення, і просите його усунути. Ввічливо, коректно, аргументовано. Все дуже просто. Ось ПДР, ось "вишенька" на переході, ось водійка, яку возить "вишенька". Ну буває - помилилась. Зараз вона подякує і все виправить. Всім добре. 
      На практиці чомусь все дещо інакше. Раптом на наших очах відбувається неймовірне перетворення божествєного створіння на скаженого бегемота, який без страху кидається в бій на явно превосходяшчі сили противника, який ще й при тому на 200% правий. В результаті Ви дізнаєтесь про себе дуже багато цікавого, отримуєте купу прокльонів, і на додачу обіцянку, що Її чоловік перетворить Вас на 80 кг фаршу. Доречі, свинячого.

      Чому так? В мене пішла купа часу на те, щоб це усвідомити. Ключ до розгадки в розумінні того факту, що люди - це надзвичайно складні істоти. Нічого складнішого у Всесвіті нам невідомо. Всі ці пітони, джави, лаптопи, колайдери, смартфони - це просто дубові залізяки з неймовірно обмеженим набором команд і можливих реакцій в порівнянні з людиною. Мало того, ця складність абсолютно невивчена, ніхто не знає як з цим поводитись, а знання людини про людину і її мозок знаходяться на абсолютно печерному рівні. Не вірите? Як приклад - погляньте хоча б скільки є книжок з виховання, де скрізь написано абсолютно різне, і при тому все написане не працює, і всі батьки про це знають. Подивіться як поводиться з порушниками поліція, в якої мав би бути ой який досвід і круті знання як уникати конфліктів. Натомість, навіть вони в 90% випадків просто йдуть найпростішим способом - ламають людину через коліно. А знаєте чому? Вони просто не вміють інакше. Не вони винні, це просто невідомо людству. Всі знання обмежуються як правило примітивною маніпуляцією масовою свідомістю. І взагалі, ми не вважаємо за потрібне визнавати цю складність, і приділяти їй належну частину уваги і часу. Коли ти пишеш чи ревьюваєш код - ти робиш щось корисне, а от коли ти спілкуєшся з людьми - ти просто витрачаєш час. Тому всі й дивуються за що менеджерам платять гроші (і в основному більші гроші), вони ж нічого не роблять. А насправді вони витрачають себе на налагодження взаємодії з найскладнішою сутністю Всесвіту - Людиною.

     Нещодавно я записав відео, яке підсумовує мій 5+ річний досвід громадського активізму. Там є все - як поставити стовпчики, як тролити органи влади, як самому зремонтувати цілий парк лавок. Це все просто. Але зокрема кілька слайдів там присвячені взаємодії з людьми, у випадках подібних до описаного в розділі про Вишеньку. Так от - лейтмотив цього розділу наступний. Завжди, наскільки це можливо, уникайте в своїй діяльності контактів з людьми. Це все що я зміг порадити після п'яти років досвіду. Не тому що люди погані, а тому, що люди - дуже складні і неоднозначні істоти, і лізти в таку складну систему з примітивними методами - не варто. Якщо ми це визнаємо, а не будемо трактувати людей як прості автомати - все стане на свої місця, і, можливо, непорозумінь і розбитих надій в світі стане менше.

No comments: