google analytics

Friday, November 7, 2014

Сум і лайк

      Ви ніколи не замислювались, що часто людьми рухають... сум і лайк? Лінь було, страх - було, сум... здається, сум і лайк - моя ідея :)

Що примушує нас купувати дорогущі квартири, забивати їх люксусовою обстановкою, щоб потім за першої ліпшої нагоди з них тікати? Нам там погано? Що примушує нас, маючи поруч вагон книжок, Інтернет, непізнаного і недосконалого себе, кохану людину, дітей - постійно шукати інших компаній? Нам з ними нецікаво? Що рухає нами, коли ми, майже нічого не знаючи про своє місто, їдемо дивитись на заморські країни, наколюючи на мапу і холодильник все нові стікери? Бажання пізнати світ? Звісно, але останнім часом я все більше переконуюсь, що це не основна причина. Чому таким масовим є захоплення всіляким екстримом? Адже люди всі різні, а захоплення чомусь у всіх однакові. Принаймні, в людей мого кола.
     Я зараз висловлю напевне непопулярну річ, але останнім часом в моїх мізках міцно засів висновок. По-перше,
   

 Нам потрібна картинка!

  
Перша причина - та сама, з якої Іванка забила весь вільний час Ярослави гуртками. Вона маленька, і просто не знає що робити зі своїм вільним часом. Їй просто сумно. Для мене це дивно - в неї купа книжок, вона має можливість спробувати будь-яке заняття, але завжди надає переваги одному - тому, що дає швидку зміну картинки. Наприклад, мультикам.

    Так і ми - дорослі люди - не можемо себе зайняти. Нам нецікаво з собою і зі своїми, нам некомфортно в своєму житлі, ми не знаємо що робити зі своїм часом, і тому ми хочемо бігти, подорожуючи, чи лоскотати нерви екстрімом. Коли біжиш - зміна картинки за вікном дає відчуття змін, і це тимчасово звільняє від суму. В нас є робота, і за неї добре платять. Але нам погано на роботі, бо нам сумно. "Все одне й те ж саме, де нові технології?" - ОМГ, якби мені платили бакс щоразу як я це чув, я б збагатився. Ні, насправді в нашій роботі безліч цікавого, і знаємо ми її погано, але щоб побачити це - потрібно дивитись вглиб. А це - важко. Картинка не міняється. Легше перейти (в наших термінах) на інший проект, чи вприснути в кров чергову порцію адреналіну стандартними засобами. Як для восьмирічної дитини - має бути постійна зміна картинки. Інакше - нецікаво.

Є й ще одна причина:

Нам потрібні лайки!

  
    В цьому дуже непросто собі зізнатись, але багато речей ми робимо, щоб довести іншим, що ми - не гірші. Каталізатором цього в дуже великій мірі є Фейсбук, який так активно проповідує масову культуру, що упиратись цьому вкрай важко. От дивитесь ви на чужу стіну, а там - бац - картінка з якогось антананаріву. Та ще й вагон лайків під картинкою. І всьо - піздєц - Ви втратили сон :) Ви там не були, і картинки у вас звідтам нема. Є якесь старе річної давності лайно з Парижу, або, боронь Боже, взагалі з бабиного села. Та й картинка на чужій стіні міняється швидше, а значить, Ви живете неправильно. Причому зовсім неважливо, хочеться вам особисто в те антананаріву чи ні. Просто це лайк, а лайк - це круто! І тому після відвідин антананаріву ми поспішаємо викласти докази свого перебування там на фейсбук, щоб продовжити ланцюжок лайків.

      Мені особисто дуже цікаво як змінилось би життя, і структура людських потреб і дій, якщо б раптово на рік вирубився нахєр фейсбук. Можливо, люди б згадали про те, що цікаво їм, а не перетворювали своє життя на гонитву за лайками, і намаганням слідувати масовій культурі? Що, якби люди раптом побачили, що всередині них самих, і в сантиметрах від них є безліч цікавого, і для того, щоб себе зайняти, непотрібно включати мультики. Можливо, тоді люди припинили б бігти,  намагаючись вирішити проблему суму постійною зміною картинки?

    Це ще не впорядковані думки, незавершена теорія. Скоріше, мої відчуття, і результати роздумів. Не поспішайте автоматично їх заперечувати, хоч це і дуже спокусливо. Це - не критика, а спроба аналізу того, що я щодня бачу довкола себе. В тому числі і дивлячись на себе самого...

3 comments:

Unknown said...

підтримаю тебе, Женя. я з тих, хто любить сумніватись і постійно щось питати в того життя. вчора мала нагоду мовчки сидіти в київській пузатій хаті аж три години і просто дивитись на біг машин за вікном. я не ворушилась кілька годин і думала - як же я давно мріяла отак зупинитись і засісти. причому, щоб дозволити це самій собі. от нічого не планувати, не хотіти, не аналізувати, не думати, як найбільш корисно та ефективно провести три години до поїзда. і дивувалась самій собі. просто сидіти і не відповідати чиїмось очікуванням, і не шукати розваги. і потрошечки завдяки таким моментам ловиш відчуття свого власного життя...

Eugene said...

Тебе не звідти виперли?

Роман Макарчук said...

ніби і якось так, але і занадто просто, як на мене - занадто непрості питання, щоб в двох абзацах їх описати )) Ще й вічні, до того ж. Сум (судячи з опису, більше про скуку йдеться) - такий же древній, як і людство. Мені чогось бачиться то так (десь вичитав і сподобалося пояснення) - коли в людини з енергетичним балансом все ок - вона в злагоді з собою і оточуючим середовищем і тоді все добре і нікуди не тягне. А от коли навіть трішки більше чим треба - от їм і вдома не сидиться, десь тягне постійно, щось мотивує на нові звершення і тд. Нема балансу, щось його "їсть" (хвороби, хоббі, звички шкідливі, робота, сім'я, проблеми якісь і тд) - відповідно і не тягне нікуди, нічого не хочеться і все в сірих тонах і капець-капець. Цікавий момент тут в тому, що оцей стан балансу постійно порушується життєдіяльністю самої людини і оточуючого соціуму, тому його треба постійно коригувати, бо інакше стояння на місці (в балансі) буде насправді ледь помітним але зсовуванням вниз.

"Лайки" ніби відносно нові, але насправді це ж сучасна модифікація процесу вихваляння і гонору. От по менш просунутих в інеті однокласниках чи родичах можна часом побачити - вихваляються кожен в міру своїх можливостей чи скромності - по суті збирають ті ж лайки - тільки в оффлайн режимі. Це, по-моєму, якийсь з механізмів психологічних і закладено в нас природою як частина механізму поступального руху вперед. Те, що деякі люди зловживають цим механізмом або починають від нього залежати - по суті така ж шкідлива звичка як і пережирання або перетренування, з якою можна боротися, а можна жити і не паритися (або парити оточуючих, яким до цього не байдуже))