google analytics

Thursday, June 9, 2011

Мікроклімат в оселі

Нещодавно, коли начальство фірми оголосило, що збирається переробити наш офіс, люди майже одностайно виступили за зміни не косметичні, а  грунтовні - облаштування вентиляції і порятунок від сонця у спеку. Те, що багато людей розуміють важливість на перший погляд непомітних речей, не може не тішити мене - постійного відвідувача сайту московських трубочистів :-) Сайт веселий, з дуже адекватними і вихованими модераторами-експертами у галузі вентиляції приміщень. І ось що вони кажуть:
  • при наявності пластикових вікон потрібно передбачити приток повітря в приміщення, оскільки інакше вентиляція в квартирі не працюватиме, і привіт грибок, пліснява, та задушлива атмосфера.
  • кухонні витяжки ставити в більшості випадків недобре, оскільки притоку для них в більшості приміщень все одно нема, а вентканали на витяжки не розраховані. Святе правило "увімкнув витяжку - відкрий кватирку"  теж мешканцями ігнорується.
Одного разу, коли не міг спати, нагуглив я т.з. віконні провітрювачі, які вже рік стоять і добре себе показують. Їх перевага в тому, що вони забезпечують постійний приток свіжого повітря (ну ок, не свіжого, а повітря з вулиці) в приміщення. Для цього не потрібно відкривати вікна, це працює цілодобово, рівномірно, і без протягів, і не вимагає живлення. Перевірено - штука хороша, яка навіть не сильно шкодить шумоізоляції.
Щоправда, влітку для прохолоди вночі цього мало, і вікно все одно доводиться відкривати. Отже, друга проблема - спека влітку. Важко знайти людину, яка б не страждала від неї. Була ідея встановити кондиціонери, та вона була зупинена управлінням охорони історичного середовища, яке не дозволяє псувати фасади в центрі. І ось нагуглилось цікаве рішення для захисту від сонця, яке сьогодні нарешті втілилось у життя - сонцезахисні плівки Sun-Gard. Конкретніше - марка m20 b/d. В документах на них заявлено, що вони відбивають (як дзеркало) до 90% теплової сонячної енергії, при цьому видимого спектру з"їдають лише 15-20%. Мало того, вони мають діяти і взимку, не випускаючи тепло батарей назовні через склопакети ! Ультрафіолет забирають майже весь, отже незрозуміло як живуть з тими плівками рослини. Сайти виробників кажуть, що таки живуть, що не зовсім узгоджується з теорією фотосинтезу, за якою процес без УФ неможливий (пробачте ботана). Отже, одне вікно ми заклеїли частково, лишивши третину внизу чистою - для рослинок.

Тепер - перші спостереження:
  • ззовні тепер вікна - як дзеркала. Добре, що під кутом це не дуже помітно - не пришиють псування фасаду. Коли в кімнаті світло, а на вулиці темно - все перевертається - тепер з нашого боку це дзеркала :-)
  • скло замість того, що стати холодним, нагрілось сильніше. Чому - не знаю.
  • затемнення кімнати - незначне, навіть додає затишку і спокою в приміщенні.
Ну, а чи побороло це спеку в сонячні дні - дасть ся чути як кажуть у Львові - потестуємо і розповім. Наразі політ нормальний...

1 comment:

oksentiuk oleksandr said...

Цікаво, як пережили літо з плівкою? і як проявляють себе провітрювачі зараз, у ці морози?