google analytics

Friday, March 15, 2024

Нелінійні шляхи прогресу

    Чому люди вирішили, що за ЧатГПТ має прийти AGI? Взагалі-то, прогрес не завжди рухається лінійно. От в середньовіччі люди досягли Америки, в 1961 полетіли в космос, а про зірки пишуть вже років триста. І що, зірки стали ближчі? Ні - люди вперлись в технологічні обмеження, і товчуться на місці вже сто років.


    Жюль Верн писав про мандрівки до центру Землі 150 років тому. а що тут такого, ми ж буримо скважини для нафти на кілометр, значить за сто років доїдемо до центру Землі. Ну і як? Ну, бурили на кілометр, тепер буримо на чотири. А до центру їхати 6500.
    Куди ж без війни в питаннях прогресу. Клєпали танки, авіаносці, кораблі, великі літаки. В кого потужніший танк, той круче. І що тепер? Війну воюють дрони, хоча я до того абсолютно ніде ніколи не чув, щоб це вважалось чимось прогресивним. А тепер ні%уя собі - дрони топлять кацапські корита космічної вартості, і хрін їм що зробиш. А танки бояться виїхати з гаража. Прогрес взяв і повернув хрінзна куди, ні в кого не спитавши.
    Або автобезпека. Люди десятиріччями намагались зробити авто потужнішими і твердішими, щоб не руйнувались при аваріях, і мріяли про супертвердість. І що? Тепер автомобілі навмисне роблять такими, щоб вони зминались при аваріях, гасячи енергію удару за рахунок деформації.

І таких прикладів - дофіга. Хто сказав, що за ЧатГПТ має прийти AGI?

No comments: