google analytics

Monday, January 7, 2019

Віз поперед кобили



    Стареньке інтервью. Після якого я почуваюсь ще більш самотнім в своїй політично-електоральній орієнтації

     І цей авторитетний дядько також вважає, що країни багатіють, бо викорінюють корупцію, і починають слідувати правилам і законам.

     А я все ще думаю, що все з точністю до навпаки. Аналогії мікрорівня тут корисні як завжди. Поки люди в під'їзді не мають грошей на сапорт своїх домівок і близьких, в них на сходових завжди буде бардак. Знаєте чому? Людям просто не до цього. І лише коли люди забезпечать базові потреби і наситяться, з часом їм захочеться поставити на сходових квіти, і виробити процес покарання за шкоду цим квітам. Автоматично. Самим. Візьме і захочеться. Тобто, на макрорівні, їм захочеться сісти і виписати правила життя, а потім згідно цих правил жити. А поки певного рівня добробуту немає, мало того що нікому буде дотримуватись правил, нікому навіть в голову не прийде ці правила написати. Не до цього.

     Звісно , люди, що прагнуть порядку і цивілізованих стосунків, завжди будуть навіть серед голодних. Але для змін в суспільстві потрібна критична маса людей, що бажають впорядкування життя. А вона утворюється лише після задоволення базових потреб. А поки цього немає - немає і справжнього соціального запиту на відсутність корупції, чесну поліцію, і пристібання паском безпеки. Немає кому його висунути, сформулювати, і втілити в життя.

       Ми бачимо які чесні в Німеччині суди і гарна поліція, бачимо який там ВВП, і робимо висновок - "давайте зробимо чесну поліцію і суди, і будемо багаті як Німеччина". І так говорять всі, зокрема, всі кандидати в президенти. І це дуже дивно. Звідки взагалі цей висновок? Чому не припустити, що люди створили цю поліцію і викорінили корупцію, бо досягнули певного рівня статків, а не навпаки?
 

Мій життєвий досвід і логіка говорять скоріше на користь цієї версії, і дуже дивно що вона настільки непопулярна.

No comments: