google analytics

Sunday, February 14, 2016

Багатий тато, бідний тато

Продовжуємо цикл публікацій на фінансові теми :)

      Крім гри КешФлоу Кийосакі написав також цілу гору книг, в яких, одну з яких на пробу прочитав я. Точніше, якщо чесно, не прочитав, але таки подужав 120 сторінок із 170-ти. Чому кинув читати далі? Бо зрозумів, що автор все сказав за перші 20 сторінок, а далі просто товче воду в ступі. Відчуття таке, що читаєш те саме різними словами. Може то така методика, але мені здається, що письменництво - явно не сильна сторона Роберта. Він це і сам десь згадував. Його сильна сторона - продати те, що він написав, і зробити себе таким чином Богом для одним і шахраєм та ідіотом для інших.
   Саме так, принцип монохромності сприйняття дедалі чіткіше формується, сягає нових вершин, і набуває дедалі абсурдніших форм. От і Кийосакі з його книгами і іграми - або поганий або хороший. Одні кидають вчитись, кидають роботу, йдуть з головою в МЛМ в надії за рік купити Q7, і продають будинки, щоб влізти в якусь божевільну аферу. Інші відкривають в Інеті критику Гуру, і кажуть, що він шахрай і дебіл, що ні багатого ні бідного тата ніколи не існувало, а нас просто розводять. Отак. Кийосакі чорний і Кийосакі білий. Таке враження, що це якась фундаментальна риса левової частки людей - монохромний зір, без кольорів, і навіть без 50-ти відтінків сірого.

       На щастя світ не такий простий, дуже барвистий, і перша категорія читачів (ті що Q7) просто пішли стежкою, що давно і не нами влучно описана примовкою:
Заставь дурака Богу молиться...
     Але книжки пишуться не для цього. Ви ж не виконуєте кожний рядочок інструкції до телевізора, читаючи її. Ви, як і я, звертаєтесь до неї в останній момент, коли вже перепробували все, а воно і далі "не робе". В книжках все ще складніше. Там описані ідеї і їх обгрунутування. Щось Вам підходить, щось подобається, а щось - ні. А щось інтуітивно подобається, але настільки розходиться з поточним станом речей, що мозок так і хоче це відкинути. Книжка - це не покрокова інструкція як стати багатим і щасливим. Інакше всі давно б стали, і не було б для кого писати. Книга говорить про кілька простих речей протягом 170 сторінок:
  1. Існує інший спосіб життя, ніж звичний нам автоматичний режим - робота з 9 до 18, і жебрацька пенсія в 65. Він і не гірший і не кращий, він просто є. Так зокрема живуть ті, хто наймає Вас на роботу. 
  2. З дитинства нам вдовблюють звичний патерн дім-робота-робота-дім, упиратися цьому важко, але це не єдине, що є на світі. Це просто найпростіше, що є на світі, і тому приймається людьми "by default".
  3. Робота на корпорацію (звичне "ходити на роботу") дає лише ілюзію стабільності. Що буде з Вами, якщо завтра Ви не зможете піти на роботу?
  4. Є сенс думати над формуванням пасивного прибутку  - прибутку,
    який не вимагає від людини роботи. Це корисно, і це дає реальне відчуття стабільності.
  5. Ризик - це не завжди погано. Надмірне побоювання ризиків - шлях до бідності і розчарувань. (як і надмірний ризик).
    В основному це вся книжка. Звучить хоч і дещо демотивуюче, але перфектно має сенс, принаймні для мене. Що з цим робити кожен вирішує сам, але ідеї виглядають розумно. Вони абсолютно не означають, що той, хто ходить щодня на роботу - ідіот, а той, хто продає зубну пасту від Амвей - схопив Бога за бороду. Це дуже популярне твердження у багатьох авторів, що, маючи той же монохромний зір, доводять ідею до абсурду. А будь-яка, навіть найкраща річ, доведена до абсурду і максималізму - автоматично стає поганою.

No comments: