google analytics

Sunday, August 2, 2015

Глобальні ігри

Це дивне відчуття, коли не розумієш що відбуваться з твоєю країною і довкола неї. Так хочеться прийняти найпростішу версію, але мозок ніяк не відключиться, і намагається розібратись. Зрозуміло, що довкола ведуться якісь стратегічні ігри серйозних пацанів. Яких саме пацанів? Важко сказати. За що пацани боряться - незрозуміло. Глобально напевне "за сфери впливу", але як це конкретизувати я не знаю. Яка мета? Теж невідомо. Що саме є запланованою частиною гри, а що - просто так сталось - неочевидно. Коли почалась гра - загадка. Коли і чим вона завершиться - схоже, тут не в курсі навіть самі гравці.
Але я практично переконаний, що наша країна, як і ми всі, в цій грі - навіть не пішаки. Ми - частина мапи. Поле, на якому гравці роблять що хочуть. Мешканці не знають правил і не знають гравців, вони взагалі не в курсі, що на їх території йде гра. В них немає інтересу в цій грі. Їм просто "пощастило" опинитись в гарному місці на мапі. Я розумію, що крапці на мапі не належить знати правила гри. Але я хочу. Дуже.

P.S.
Я намагався знайти якісь матеріали по глобальній політичній будові світу і спроби аналізу ситцації, але марно. Все, що знайшов, крім крихітного винятку (та й той попахує) - конспірологія, і антиросійська-антиамериканська-антижидівська маячня. Якщо хтось підкаже - буду вельми вдячний. В світі мусять бути люди, що мислять глобально і стратегічно. А якщо вони є - вони мали б говорити. А значить, це мало б бути в Ютубі :)

3 comments:

Nik said...

Вважаю що правила гри знають (навіть не тільки знають а ще й створюють ці правила) такі люди як Ротшильди, Рокфеллери і ще декілька їм подібних.

MAG said...

Цікавлюся історією та політологією і радий би прислужитися, але на жаль див. http://www.bartleby.com/344/307.html

Скочування у конспірологію річ не дуже хороша, але для людини доволі природня - Humanistic psychologists argue that even if the cabal behind the conspiracy is almost always perceived as hostile, there is often still an element of reassurance in it for conspiracy theorists. This is in part because it is more consoling to think that complications and upheavals in human affairs are created by human beings rather than factors beyond human control. Belief in such a cabal is a device for reassuring oneself that certain occurrences are not random, but ordered by a human intelligence. This renders such occurrences comprehensible and potentially controllable. If a cabal can be implicated in a sequence of events, there is always the hope, however tenuous, of being able to break the cabal's power – or joining it and exercising some of that power oneself. Finally, belief in the power of such a cabal is an implicit assertion of human dignity – an often unconscious but necessary affirmation that man is not totally helpless, but is responsible, at least in some measure, for his own destiny.

Насправді ж моделювання сучасних геополітичних процесів (як і будь-який науковий підхід) вимагає базової матчастини із сучасних психології, соціології, політології + хоча би поверхневого огляду основних країн по цих параметрах у історичній перспективі. Можна звісно порадити літературу.

Потім можна переходити вже до аналізу конкретних декларація та дій, пр. http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/6350847.stm - виявиться що насправді усе доволі нескладно.

Eugene said...

Як на мене, "конспірологію" бакланять часто незаслужено, або називають цим поганим словом просто бажання подумати і розібратись, а не хавати херню, яку пропонує нам світовий мейнстрім. Я спостерігаю це постійно. Найяскравіший приклад того, що конспірологія - не завжди щось брехливе - війна на сході України. По-простому всім кажуть - "Путін напав бо він хуйло". Хто хоче - хаває, і таких більшість. Мейнстрім і простота - завжди для більшості.
Хто вважає, що все було дещо складніше, і це результат певних геополітичних процесів - конспірологи. Цей ярлик потрібний, щоб показати більшості їх ущербність і очевидну хибність.