google analytics

Wednesday, March 19, 2014

Мене звати Євген, і я... не алкоголік

Чому Ви іноді вживаєте алкоголь? 

(опитування серед друзів)

  • розслабляє, смачно звільняє від лишніх думок 
  • деколи допомагає ресетнутися  
  • У розумних дозах - соціальний каталізатор, смачно, іноді проти безсоння 
  • Смачно, розслаблюе, iнодi пiднiмае настрiй
  • люблю іногда почувствовать сєбя побліже к народу
  • Як каже народна мудрість: "Чоловік повинен бути вище за обставини". Алкоголь допомагає мені дотримуватись цього принципу.за компанію
  •  Розділяю варіант соціального каталізатора + мені навпаки сприяє в засипанні.
  •  
  • Смакує. Підкреслює смак сиру. Снодіїть. Виправдовує зроблені дурниці.
  • Для відключення від зайвих думок про минуле та майбутнє, і як наслідок для кращої концентрації на спілкуванні, почуваючись повністю розслабленним. 
  • як казав мій знайомий журналіст, "у людей работающих с перелопачиванием информации, время от времени забиваются информационные фильтры, и их надо прочищать спиртосодержащими жидкостями".можливо щоб трохи розслабитись і відволіктись.
  • Вживаю тільки слабооалкогольні, бо подобається лише пиво і червоне сухе вино, подобається смак і процес вживання. Також в хорошій компанії приємним є легкий стан сп"яніння.Відпускає гальма, що сприяє душевнішому спілкуванню, таки трохи знімає напругу
  • Желание занять паузу в мозгу, которому нечем себя занять, привычка, друзи собрались (частично тоже привычка), необходимость химией переключить мозг.
  • З кулінарних міркувань (це смачно) і щоб розслабитись.
  • Мені подобається смак більшості алконапоїв, келих вина до вечері із дружиною перетворює її на свято а стопка вишнівки розслабляє коли я замаханий або коли просто хочеться випить.
  • для зігріву, бо смачно, для атмосфери, для настрою, для процесу - в компаніях, з лікувально-профілактичною метою
  • Влітку люблю холодне пиво вечірком - дає відчуття прохолоди і умиротворення після спеки вдень Інколи якийсь лікер, просто тому, що подобається смак. 
  • Як каталізатор відкритої розмови при рідких зустрічах з друзями. Для насолоди смаком, а також в компанії.Інколи хочеться посмакувати якимось смачним напоєм. Особливо люблю ром зимою і влітку мохіто.алкоголь допомагає швидко змінити сприйняття навколишнього світу.

Крошка-син к отцу прішол, і спросіла кроха...


     "Чому ви випиваєте?" Як правило, це питання ставлять зовсім непитущі люди, і ніколи не ставлять люди, що вживають алкоголь. Одразу обмовлюсь, що мова не йде про клінічні запої, коли виносиш з хати останню табуретку, чи безперебійне хляння, яке призводить до деградації чи втрати людської подоби. Ці edge-кейси є скоріше медичними випадками, гідними окремої монографії, що виходить за рамки даного аналізу. Йдеться про побутове вживання алкоголю в компаніях, на святах, "в каву", з приводу чогось визначного хорошого чи поганого, тощо. Отже, чому? 
       Я вважаю, що в основному відповідями "бо смачно", "за компанію", "для зігріву", "в лікувальних цілях", і т.п. - можна знехтувати без шкоди результатам. Ці відповіді очевидні, не дуже цікаві, і на мою думку ніколи не є насправді первинними причинами вживання алкоголю. Але це моя думка, як і все, що написано нижче. Для простоти давайте запхаємо всі наведені причини в дві основні - "каталізатор спілкування" і "резет мозку". Всі решта відповідей в принципі зводяться до цих двох груп, різниця лише в формулюванні.
       Для аналізу скористаємось науковим методом "від супротивного", і подумаємо про непитущих людей. Хто вони? Яка аргументація в них? Йдеться про категорично непитущих людей, які не вживають взагалі, або майже майже взагалі. Хто випиває лише з кумом, лише бабцін самогон, чи лише коли курить - не рахуються. Тільки повний целібат, тільки хардкор! Хто ж вони, ці Люди з великої букви Л?
  • По-перше, більша половина з таких людей з моїх спостережень - колишні алкоголіки. Часом з видаленою селезінкою. З серйозним алкогольним стажем, але давно в зав"язці. Вони точно знають, що пити шкідливо. Настільки шкідливо, що якщо вони вип'ють - здохнуть. І тому вони не п"ють. Природньо, що й питань "чому п"ють інші" вони, як правило, не задають, бо й так все розуміють.
  • Люди з ускладненою спадковістю. Як правило, в родині серйозно заряджав батя, родина через то страждала, в результаті чого людина набула вічний імунітет до алкоголю. І тут можна лише поспівчувати і зрозуміти, якби не одне але. Своє дитинство такі люди часто проектують на людей, в яких дитинство було інакшим і батя випивав "як всі", тобто без фанатизму.
  • Хворі. Язва і іже с німі. Не хочеться довго про це говорити, і так все ясно.
  • Спортсмени. Йдеться не про професійних спортсменів з наджорстким режимом (типу Тьоми Мілевського :-)), а про людей, які дещо повернуті на способі життя, який вони вважають здоровим. Вони прирівнюють алкоголь до яду кураре, і зневажливо-зверхньо ставляться до всіх, хто вживає цю гидку отруту навіть в невеликих дозах. В них завжди купа аргументів і наукових теорій, які свідчать, що скоро всі "алкаші" неодмінно в жутких корчах помруть, і світ нарешті заселить нордична красива здорова раса досконалих людей, яким противно навіть саме слово "горілка".
  • Нарешті, люди, яким "не потрібен алкоголь". Серед повністю непитущих людей таких досить мало, і в кожного з них своя мотивація, але саме вони є найбільш цікавими для нашого аналізу.  Ми поглянемо на цю категорію детальніше згодом, а поки спробуємо розібратись

   Чому люди випивають

    Повернемось до наших причин, перша з яких - каталізатор спілкування. З цим все досить просто - алкоголь, потрапивши в кров, робить людину розкутішою. Це неспростовний факт. Що в розумних межах сприяє спілкуванню, знайомству, та обміну думками. Саме тому випивають на зустрічах друзів, дискотеках, та весіллях (на поминках випивають з інших причин). Просто без цього люди в основному будуть стояти по кутках і шепотітись про погоду, а скоріш за все взагалі скоро розійдуться. Ніби і win-win - і гроші заощадили, і бєзобразій жодних не учінілі. Ан нєт. Осад лишися хреновий - свято не вийшло. Сум-но...
        Інша причина - "резет мізків" - більш глибока і складна. Ви колись замислювались, чому так багато алкоголіків і наріків серед людей мистецтва. Особливо серед яскраво талановитих людей. Найгарніші жінки світу стоять до них в черзі, ноги вони миють шампанським, весь світ у їх ніг, але при цьому вони - бухають. І серйозно бухають! Чому Гаррі Поттер в 20 років вдруге ісцелілся від хронічного алкоголізму, а красуня Брітні опустилась на саме дно? Чому красень Ван Дамм бухав на синій колір і неодноразово кодувався? Чому більшість видатних музикантів кінчають життя передозняком? На мою думку, причина у всіх одна, і це - не розбещеність мистецького середовища. Думаю, річ в тім, що ці люди мають постійні великі емоційні перевантаження, які необхідно чимось знімати. Вони "горять" в своєму яскравому перенасиченому світі, і тому не можуть без резету мізків. Одного разу Іванка попросила мене послухати ввідну лекцію художнього керівника Ярослави на акторському гуртку. Я слухав в піввуха, поки керівник не сказав таке: "Ваші діти тут - артисти. Емоційні навантаження в них - дуже високі. Не дивуйтесь, якщо дитина після занять чи вистави закотить Вам істерику, чи розплачеться...".
        Якщо прийняти думку, що це так, і причина в надмірних для людини емоційних коливаннях, то можна виділити роль алкоголю. Він ніби зрізає емоційні піки - як занадто позитивні, так і занадто негативні, не даючи таким чином людині "перегрітись", і набути якусь серйозну хворобу, чи взагалі перейти в країну вічного полювання через якийсь інфаркт чи інсульт. Або допомагає скинути емоційний потенціал, накопичений за важкий день, тиждень, чи місяць. Саме тому кажуть "я як це закінчу - стопудово набухаюсь".  Саме з цим пов"язаний той факт, що помірне вживання алкоголю може бути значно здоровішим, ніж повний алко-целібат. 

Жінки

     Жінки в середньому таки випивають менше чоловіків. І рідше напиваються. Бувають і в них проблеми з алкоголем, але більш типово почути від жінок "всі чоловіки - алкаші", а від чоловіків "всі жінки - ..." (що теж неприємно, але до алкоголю стосунку не має). Ну і вже зовсім нечасто доводилось мені бачити як на свято тверезий чоловік тягне на крижах додомцю свою кохану. А хтось замислювався - чому? Виходячи з нашого припущення про роль алкоголю, можна зробити висновок, що жінкам менше потрібен запобіжний клапан для стравлювання надмірних емоцій чи накопиченого стресу. Чому? Причин тут, на мою думку, кілька.
  1. В жінок від природи більш багатий арсенал боротьби з надмірними емоціями. По-перше, вони вміють багато і відверто говорити. Чоловіки - ні. Я не пам"ятаю коли я востаннє говорив відверто навіть з самим собою, не те що з іншою людиною. В чоловіків так - з них в 99% випадків не витягнеш і слова, яке не стосується справи. Раз є розмова, вона повинна мати на меті щось вирішити. Інакше навіщо говорити :-) На відміну від нас, жінки люблять поговорити, і таким чином виконують роль психологів одна для одної. І ефект той самий - ніби і просто поговорили, але вже якось легше.
  2. Жінки вміють плакати. Я розівчився плакати більше десяти років тому. І даремно. Науково доведений факт - зі сльозами з людини виходять негативні емоції, і шкідливі речовини. Людині після плачу стає легше. Жінка має право на слабкість, сльози, чи маленькі "зриви", і часто ним користується. І правильно робить. Цей самий метод використовують активно і діти, і саме тому вони такі плаксиві і капризні.
  3. Світ наш - як не крути - це в основному світ чоловіків, незважаючи ні на що. Чоловіки в ньому - "рулять". Це не так вже й добре, не поспішайте цьому заздрити. With great power comes great electricity bill responsibility. Це тягне за собою додатковий стрес через те, що врешті решт відповідає за все в більшості випадків чоловік. Жінка чи дитина має право самоусунутись у критичний момент, кинути кермо і закрити очі. Чоловік - ні. Бо за ним немає кому це кермо перехопити. В нього немає страховки. Жінка має право, опинившись в незнайомому місці, сказати, що дитина "хоче какати", і тому "треба щось робити", а чоловік - ні. Бо інакше коло розірветься і дитина просто всреться. На чоловіках, як не крути, замикається більшість серйозних питань добробуту і комфорту родини, фінансових проблем, проблем безпеки, і т.п. Додайте до цього більшу відповідальність на роботі, і в результаті вийде солідне джерело напруги, яку потрібно якось скидати. Часто - алкоголем. 

 

"Мені не потрібен алкоголь"

       Тепер ми можемо повернутись до найцікавішої групи непитущих людей, яким "не потрібен алкоголь". Їх теж поділимо на групи, виходячи з причин вживання алкоголю, наведених вище.
  1. Перша група - "котики". Люди, які мають малий стрес внаслідок спокійного життя, де не потрібно нічого вирішувати, немає за кого відповідати, робота спокійна. Вчасно їж, ходи в туалет, і буде все зашибісь. Все вирішує хтось інший. Наприклад, жінка, мама чи начальник.
  2. Похуісти-флегмати. У них емоційний поріг настільки високий, що зачепити їх можна хіба ядерною бомбою, що вибухнула просто в них на кухні. Все решта - пофіг. Щиро заздрю.
  3. Люди, які знайшли замінник алкоголю. Спорт, йога, медитація, наркотики, ліки, курєво - кому що допомагає.
  4. Дійсно сильні люди, які здатні керувати надмірними емоціями і стресом. Таких, на мою думку, дуже мало, але зате це завжди дуже цікаві сильні особистості. Якщо Ви знайомі з такими людьми - щиро заздрю. Нажаль, навчитись цьому дуже важко, якщо взагалі можливо.

Ну і шо??

      Ну і нічо. Як людина емоційна і небайдужа, я впевнений - якщо я і мільйони людей завтра припинимо помірно пити, це не просто не покращить наше здоров'я, але й погіршить його. Деякі особливо "щасливі" достроково зіграють в ящик. "Всі хвороби від нервів" - не просто красиві слова, а науковий факт. Висновок - не впадайте в крайнощі, і знайте у всьому міру. Ви в курсі, що ранковий біг асфальтовими доріжками по годині в день може зробити Вас калікою, причому з великою ймовірністю? Через надмірні навантаження на коліна. Це вам будь-який лікар скаже. То що тепер - припинити бігати? Та ні, просто бігайте по травичці 15 хв. повільно - і все буде ок. Головне - без фанатизму...

No comments: