google analytics

Friday, July 20, 2012

Суворі будні айтішника

Треба ж було мені йти у програмісти !!
Говорили ж коли вступав в політех - є чудова спеціальність - радіотехніка. Припой, каніфоль - будеш жити спокійно.
Не послухав...

Це мав бути останній день в офісі на вул. Залізничній, 7. Чутки, що власнику не дуже до вподоби переїзд жирного орендаря, циркулювали давно, і згідно них, він сказав, що нас живими не випустить.
І ось підхожу я до офісу в п"ятницю, і дізнаюсь, що всередину нас не пускають, електропостачання офісу відключено, будинок повний якихось гоблінів в цивільному. А всередині в офісі забарикадовані наші адміни, прибиральниці, охоронець, яких не випускають назовні. Перше відчуття - я потрапив у телепередачу про рейдерство.
Стоїмо. Потихеньку починають збиратись рєшали всіх марок і систем, і розводящі - наша охорона, їх охорона, ДСО, райвідділ, керівництво фірми. Через деякий час приїздять інкасатори і забирають гроші з наших офісних банкоматів.

Рішають-рішають, труть-труть - нічого не допомагає.
Ну, думаємо, треба перетравити, і скласти підступний плян. А яке найкраще для цього місце ? Ну звичайно - Бімбер ! Заходимо, всі столики крім одного зайняті нашими, швиденько сьорбаємо по 50 грам, і повертаємось на місце подій. 
Власник будівлі - вусатий різкий відставник з щирим і чесним обличчям - стверджує, що ми висимо йому 1.7 млн грн - за ліфт, і за зруйнований офіс. Ліфт почали робити 2 тижні тому, а Логіка вже чи не рік як робить ремонт в новому офісі. Стан офісу на момент заїзду був як стан Києва на момент звільнення від німецько-фашистських загарбників. Крім того, наші адміни ввечері побили вахтерку (хоч не згвалтували - і то добре), і вкрали в себе дизель за 1 млн. грн. Дизель затримала міліція, відвезла його на штрафмайданчик, а вранці КамАз чомусь притєгнув його назад.
Стоїмо. Інформації мало, керувати намагаються наші ейчери (!!!), керівництва не видно - рішають.
От кому добре - то це сварщикам. Вони працюють в поті чола - їм поставлено задачу заварити аварійний вихід з будинку. І заварили. То такі хлопці - скажуть заварити вхід в обласну міліцію - заварять на раз.
Приїхав Марк - CTO. В очах - ахуєніє, мову відняло.
- Mark, is this possible in USA ?
- Nnno...

Хтось подзвонив на ЗІК, і за деякий час приїхала дівчинка з камерою, яка порішала більше за всіх рішал разом узятих. На камеру заступник директора спілкуватись відмовився, зате охоронці заметушились, випустили наших з офісу, а директор дав команду дозволити нам забрати особисті речі. Забрали, під кінець двоє героїв отримали в фейс за намагання винести сервери як особисті речі. Знову приїхала міліція. Наші написали заяви про побиття, охоронці сказали що це ми побили їх.
Вже ввечері надійшла інфа, що наших в офіс збираються штурмувати, і працівники почали стягуватись на місце подій. Знову купа міліції, купа якихось гоблінів, ну і звичайно сварщики, які всі гуртом штурмом взяли офіс, розпилявши двері болгаркою. Всіх вивели, офіс опломбували.
Вийшов начальник опергрупи, попросив всіх розійтись - на сьгодні екшн закінчився, а ще раз сюди їхати (5-й раз за день) вони не хочуть.
Сказав, що на ранок будуть перемовини між серйозними людьми, і розійшлись по домівках. Під кінець дня від головного болю не допомагала жодна таблетка...

Картинко:


Наступного дня приїхав шеф з Києва, великі дядьки позасідали, напевне кому там хтось подзвонив, і вміст офісу нам віддали. Поки що частково.

Виглядав весь цей цирк як операція по звільнення заручників:
- Шаміль, ти же мужьчіна, атпусті єщьо адін сєрвєр. Там домен-контроллер !
- Хорошо. Но я хочу штоп за нім ти прішол адін, і імєнно ти ! Єслі нєт - переформатую фсєх сєрвєров накуй !

P.S.

Ми живемо в бандитській країні, де мало важать закони і правила цивілізованого бізнесу. Тут вас можуть замурувати в офісі, не віддати вам вашу техніку з інтелектуальною власністю фірм світового рівня на дисках, вирізати двері в ваш офіс.
Тікайте звідси поки випускають.


P.P.S.

Такого класного тімбілдінгу в мене ще не було. Цікаво було спостерігати як поводять себе різні люди у екстремальній ситуації. Приємно було відчувати підтримку колег. Неприємно - байдужість деяких.


8 comments:

volland said...

от саме тому я засунув у штани свій "патріотизм головного мозку" й поїхав у світ широкий

Unknown said...

Як на мене це все дивно виглядає і з цим повинні розбиратись люди які мають на це повноваження, а не девелопери і ейчари які врешті просто ПП і наскільки відомо навіть без договорів суборенди офісу і техніки.
Що це за такі переїзди в отанній робочий день? що за вивезення матеріальних цінностей без документів на них? де топи компанії?
Очевидно орендодавець хоче стягнути максимально велику суму, але з цим повинні працювати власники і юристи, а не посилати адмінів і думати - а раптом проскочимо. Думаю якщо б це все робилось розумно і не в останній день ніяких би концертів не було. А приплітати країну до містечкових конфліктів взагалі безглуздо.

Ivan Verhun said...

Андрію, якби я не бачив, що там творилося, я б з тобою був 200% згідний - переїзд не є проблемою працівників. Але тут ми зіткнулися зі справжінм рейдерством, і це аж ніяк не містечковий рівень.

Unknown said...

Тут вся страна гнилая, с ее чиновниками и законами. Таких случаев тысячи по всем уголкам Украины, включайте телик по вечерам. Это только один из случаев.
Правильно, страну по одному случаю нельзя охарактеризовать, но если уже так все получилось то наверно проблемы все таки есть. В цивилизованной стране таких единичных случаев быть не должно, все решается в рамках закона, без "наездов" и "решал". Есть контракт, суд и и.д. Морды админам бить - позорище для ДСУ.

Короче все оптимисты-патриоты думают что все ОК в Украине, пока сами не окажутся в подобной ситуации. Когда казалось бы, вот они законы, куда милиция смотрит, я ж чесный человек. А на вас всем пофиг. И тогда становишься реалистом. Потом только начинают думать об эммиграции в цивилизованный край, где законы и вертикаль власти работают сообща.

Другая причина патриотизма у программистов, это все таки высокая зарплата. Большинство молодых людей получают в десятки раз меньше и просто мечтают о достойно работе и зарплате. Я знаю многих не-программистов, хотя тоже патриотов, которых с большим удовольствием съехали отсюда чтоб только жить по человечески.

Так что проблемы есть, но программисты смотрят на их через розовые очки. Тут дело принципа уезжать или нет, некоторые могут выбирать где жить (ну кому повезет и их пригласят за бугор). Наверно в долгосрочной перспективе для себя и потомства все таки лучше уезжать.

Все выше сказанное не в обиду патриотам-программистам. Просто изложил сложившееся мнение на базе некоторого жизненного опыта. Без каналов и крыши тут тяжко, без денег вообще кошмар, заболел и коньки отбросил. Потому "простые" люди которые закусили тут жизнь, рассуждают реалистично.

Rat's Blog said...

да, грустный переезд, хотя очень соответствует тому как во Львове всё работает :) Просто не все с этим сталкиваются и не все в курсе. Услуги правоохранительных органов можно всегда купить (естественно есть опыт), а отставной военный будет всегда иметь больше власти в твоей жизни чем ты сам. Но это так всегда было, не новость, никто не разстраивался, никто не знает как оно по другому, а кто знает - обратно не возвращаются. Плохо то что ничего не меняется кроме красочности рекламных проспектов и возможности платить через интернет.
Вообще у каждого програмиста должна быть цель - свалить нах и увезти с тобой кого-то :) Я свою миссию выполнил - могу подсказать если что :)

Mykola Makhin said...

Rat, подскажи

Anonymous said...

Andriy Andrunevchyn

Тут схоже ледь не єдина адекватна людина. ПП-шники, рабсила - ви що, ї...нулися чи що - вирішувати проблеми яке ваше начальство сворює? Немає чим більше зайнятися? :-О

Unknown said...

ну я не мав на увазі що ППшники рабсила - це цілком нормальна форма співпраці, просто тре адекватно це сприймати