google analytics

Sunday, January 30, 2011

Home - побачення з планетою

Випадково натрапив на цей фільм, і був вражений як швидко людство своїм споживацьким ставленням нищить нашу планету. Нам все здається, що небезпека далеко, і на наш вік вистачить, та виявляється, що все не зовсім так. Декілька фактів, які шокували мене:

  • До 2025 року планета може мати  200 міліонів "кліматичних біженців", тобто людей, які змушені будуть піти з територій, які населяли тисячами років. Куди піти - неважко здогадатись.
  • Три чверті місць вилову риби близькі до вичерпання ресурсів. 
  • За останні 15 років Земля істотно розігрілась, середньорічна температура невпинно росте (хто не вірить, згадайте літо в Україні, і зими, які пам"ятаєте з дитинства). 
  • Гора Кіліманджаро тепер зовсім не біла від снігу, а острів Борнео тепер майже баз лісів, та й загальні світові "запаси" джунглів скоротились за останній час на 40 (!) відсотків. 
  • Річка Йордан тепер брудний струмочок, а купа річок просто більше не впадають в моря і океани.
  • 20% населення планети споживає 80% ресурсів планети, при цьому на планеті один міліард просто голодних людей, в них не задоволені навіть елементарні потреби. І в той же час на озброєння грошей витрачають в 15 разів більше, ніж на допомогу тим самим голодним.
  • Більшість бідних країн - це країни багаті на природні ресурси.

І так далі. Є і позитивні речі - наприклад, в Данії 40% енергії видобувають з відновлювальних джерел - вітру, води, сонця.
Висновок фільму - людство в найближчий час має докорінно змінити політику використання ресурсів Землі, інакше вже наші діти будуть отримувати воду по карткам, а сніг бачити на наших із Вами старих фото...
Подивіться, не пошкодуйте часу: http://www.youtube.com/watch?v=jqxENMKaeCU

No comments: